Izbor za najbolju tortu makaranu

"Slast i strast, ujedinjeni u torti koja je brojna nepca ispunjavala okusima Mediterana, okusima koji se ne mogu tako jednostavno zaboraviti ni u ovom 21. stoljeću. Slast i strast, kao dvije odrednice torte makarane kojoj je prema priči ime dao saksonski kralj Fridrich August. Naime, daleke 1838., tijekom izleta na Biokovo, donesen mu je ručak, kao i desert – torta, prava energetska bomba za koju mu nitko od muškaraca u pratnji nije mogao odgovoriti ni kako se zove, niti kako se spravlja, pa ju je on krstio nazvavši je makaranom. Danas je znamo kao izvrsnu tradicijsku slasticu bez koje ne možemo zamisliti niti jedno slavlje u gradu pod Biokovom. Bilo da je riječ o rođendanu, svadbi, blagdanu, lokalnoj fešti torta Makarana je neizostavna i zasigurno nezamjenjiva..... Bajami, limun, naranča – okusi i mirisi Dalmacije, Mediterana u ovoj su torti sjedinjeni stvorili pravu malu čaroliju okusa! Tijekom godina torta makarana nikad nije mijenjala svoje osnovne sastojke koje, prema  brojnim sačuvanim receptima makarskih domaćica čine: bajami, limun, naranča, muškatni oraščić, vanilija, ružolin ili marschino, te naravno brašno, jaja, šečer. No, svaka domaćica ovoj je torti dala svoj pečat kojeg samo najveći ljubitelji kraljice svih podbiokovskih slastica odmah mogu osjetiti''. (Iz knjige V. Vele Puharić ''Tradicijska kuhinja Makarskog primorja'', autorica teksta Žana Šulenta)

Veća medijska promocija torte makarane započinje tek 2006. kada Makarska postaje domaćin kulinarskog natjecanja "Biser mora'' u sklopu kojega je održano i prvo natjecanje u spravljanju torte makarane. Cilj natjecanja bio je animirati što više natjecatelja koji bi se pridružili u medijskoj promociji i stvaranju branda tradicionalne makarske slastice - torte makarane. Organizaciju natjecanja 2010. preuzima Grad Makarska, paralelno radeći na prikupljanja recepata i dokumentacije kako bi najpoznatija makarska torta izborila svoje mjesto na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. 

Ministarstvo kulture RH izdalo je 12. prosinca 2012. Gradu Makarskoj Rješenje kojim se utvrđuje da umijeće pripreme tradicijske slastice torte makarane ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. 

Zadnjih nekoliko godina izbor za najbolju tortu makaranu održava se krajem studenog ili početkom prosinca.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.