24°C weather icon

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća generalu Rahimu Ademiju uručeno priznanje počasnog građanina

25.10.2013.

Centralni događaj proslave Dana grada bila je svečana sjednica Gradskog vijeća koja je ove godine imala višestruko svečarski karakter. Uz obilježavanje Dana grada Makarske, a u spomen na 24. listopada 1865., kada je u službenu uporabu uveden hrvatski jezik, a talijanski otišao u zaborav, ovom sjednicom proslavljeno je dva desetljeća od dana kada su gradski vijećnici donijeli odluku da se upravo taj datum slavi kao rođendan Makarske. Poseban trenutak je bilo uručenje priznanja generalu Rahimu Ademiju, koji je počasnim građaninom Makarske proglašen 2002. General Ante Gotovina koji je također bio pozvan na sjednicu zbog preuzimanja Diplome počasnog građanina, bio je spriječen doći, no u poruci gradonačelniku Tonćiju Biliću obećao je skori dolazak.

 
Jagoda Martić: Makarska je mala po veličini ali velika po svojim ljudima
 
Pod predsjedavanjem predsjednice Gradskog vijeća Makarske Jagode Martić u hotelu Park je na dostojanstven i svečan način upriličena sjednica Gradskog vijeća, a koja je počela hrvatskom himnom u izvedbi Gradskog zbora HKD Napredak, i minutom šutnje za sve one koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Pozdravivši vijećnike, članove Gradskog vijeća iz 2002., brojne goste te predstavnike političkog, javnog i društvenog života Makarske, Martić je podsjetila na značaj datuma 24. listopada 1865. , kada je tadašnje Obćinsko viće donijelo odluku o uvođenju hrvatskog jezika u službenu upotrebu, i to čak 17 godina prije Splita. Za to je bio najzaslužniji don Kažimir Ljubić, i vijećnici. Prije dva desetljeća taj su datum makarski gradski vijećnici izabrali za Dan grada,  podsjetila je. Naglasila je i na značaj 69. godišnjice oslobođenja Makarske od fašističke okupacije, koju je grad proslavio tri dana ranije.
-Po površini ili broju stanovnika, Makarska spada u manje gradove, ali smo veliki po ljudima koji, od povijesti do današnjih dana, žive u Makarskoj. Neki su prepoznati, drugi samozatajno rade, ali učinit ćemo sve da prepoznamo dobre ideje. Za to je potrebna politička volja, a onda će se iznaći načini i sredstva, naglasila je Martić, zahvalivši se svim građanima koji su pridonijeli proslavi Dana grada te im čestitala rođendan Makarske.
 
Gradonačelnik Tonći Bilić: Posla je puno, ali mi se ne bojimo
 
Uz čestitku svim građanima za Dan grada, gradonačelnik Tonći Bilić govorio je o rezultatima rada i planovima gradske vlasti koju čine SDP i HNS, a od lipnja od kada su preuzeli vođenje grada. – U kampanji smo već rekli da grad ne čine velebni objekti nego ljudi, i da nam je sve što gradimo uzalud, ako nam mladi odlaze iz Makarske jer nemaju perspektive. Zato je naš moto bio i ostao ‘ Želimo Makarsku vrijednu ostanka’, naglasio je. Istaknuo je kako će nastaviti sa započetim projektima izgradnje lukobrana i stanova POS-a, a useljenje se planira za Božić. Najavljena je izrada studija za makarsku žičaru, redoviti sastanci s gospodarstvenicima subotom i formiranje gradskog Odjela za EU i gospodarstvo. Međutim, istaknuo je Bilić,  krenut će se i u projekte bitne za kvalitetu života, jer je Makarska izgubila dom zdravlja, rodilište, kino. Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno pokrenute izmjene i dopune Prostornog plana grada Makarske, čime se spriječila prenamjena zemljišta bivše Metalplastike u stambenu zonu. Stanovi za tržište su najveće zlo koje je pogodilo Makarsku, jer su je pretvorili u grad profita i brze zarade. Makarska više ne treba stanove već više reda u prostoru i kvalitetne hotele. Istaknuo je kako su gradu potrebne udruge građana i uskoro će dobiti svoj prostor u Merkuru, te da će se krenuti sa formiranjem Mjesnih odbora, a sve kako bi oni koji vode grad bili bolje upoznati sa stanjem na terenu. Među već učinjenim aktivnostima spomenuo je lokacijsku dozvolu za kuću Sunca, a u pripremi je novi Plan upravljanja plažom. Posla je puno ali mi se ne bojimo, zaključio je.
Gradonačelnik Bilić nije samo čestitao drugima, i on je primio poklone. Košaru punu darova koji su nastali u učeničkoj zadruzi ‘Make’ OŠ Oca Petra Perice uručile su mu učenice Lirija i Anamarija Roso. Jedan od darova nosi uspomenu iz Budve. Naime, umjetničku sliku gradonačelniku je uz pozivnicu za posjet 21. studenoga ovog crnogorskom gradu uputio predstavnik grada prijatelja.
 
General Rahim Ademi: Čast je biti počasni građanin Makarske – centra Jadrana
 
Jedanaest godina od dana kada su makarski gradski vijećnici proglasili počasnim građanima generale Antu Gotovinu, Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca, na sjednici je generalu Ademiju uručeno priznanje, a general Gotovina se ispričao za nedolazak. Uz zvuke fanfara Ante Novak, koji je bio gradonačelnik Makarske u vrijeme kada je donesena odluka o počasnim građanima, uručio je generalu Ademiju Diplomu počasnog građanina, a Plaketu Grb Grada Makarske general je primio iz ruku gradonačelnika Bilića.
-Velika mi je čast da mogu generalu Ademiju uručiti priznanje. Te 2002. nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku jer su mnogi govorili da su zločinci, a mi smo znali da su pravi branitelji Hrvatske, ponosno je kazao Novak.
Uz pozdrav predstavnicima obitelji poginulih hrvatskih vitezova, invalidima Domovinskog rata i predstavnicima svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, general Rahim Ademi je naglasio kako mu je čast i zadovoljstvo što je primio nagradu Grada Makarske, grada čija je 156. brigada dala veliki doprinos u obrani Hrvatske. Zaželio je da se Makarska razvija, posebno u turizmu, jer ona je centar Jadrana, poručio je general Ademi. Na priznanju mu je čestitala i predsjednica Jagoda Martić kazavši kako je svojim primjerom pokazao kako se Hrvatska brani i u ratu i u miru.
Zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, poštujući želju prof.dr. Daniela Rehaka, predsjednika HNK Radnički iz Vukovara, generalu Ademiju darovao je monografiju Kluba.
 
Na svečanosti gradovi prijatelji i brojni gosti
 
Grad Makarska na svečanu sjednicu Gradskog vijeća pozvao je gradove prijatelje i goste. Svojim dolaskom uveličali su je Zoran Vinković, saborski zastupnik i gradonačelnik grada prijatelja Đakova, zamjenik župana Luka Brčić, dogradonačelnica Splita AIda Batarelo, predstavnici gradova prijatelja  Kavadarci i Budva, predstavnici Metkovića, Hvara, Dugog Rata, Šestanovca, Zagvozda. Bugojanci su se zahvalili na pozivu, i još jedanput naglasili veliko srce Makarana u zbrinjavanju izbjeglica za vrijeme Domovinskog rata. Pismene čestitke stigle su od predsjednika RH Ive Josipovića te ministara Miranda Mrsića i Ante Kotromanovića. Prigodnim riječima obratili su se Brčić i Vinković, poručivši Makaranima kako je najvažnija da vlast i oporba rade zajedno na boljitku Makarske, ostavljajući politiku po strani.
Ispred Neumarkta, koji je grad prijatelj Makarske već 20 godina, čestitao je Helmut Jawurek, inače počasni građanin Makarske od 2005., i izrazio zadovoljstvo što su se intenzivirali kontakti između dva grada, s porukom da se još puno toga može napraviti na lokalnoj i komunalnoj razini, poručio je. Po završetku sjednice domaćini i gosti uživali su u gastronomskim delicijama hotela Park.
 
Praizvedba pjesme ‘Makarska je kremen stina’
 
Gradski zbor Makarska HKD Napredak pod ravnanjem Aleksandra Srzića s nekoliko je pjesama uljepšao svečanu sjednicu Gradskog vijeća. Jedna je ipak bila posebna. Naime, prvi su put izveli ‘Makarska je kremen stina’ , za koju je stihove napisao i uglazbio je maestro Srzić.
Uz to što je Gradska glazba Makarska imala svoj promenadni nastup na gradskoj rivi, njezini članovi flautistica Vjera Marinović i klarinetist Vjeran Siciliani, svojim su izvedbama doprinijeli svečarskom ugođaju. Zasluge za vođenje programa svečane sjednice pripadaju Žani Šulenta.
 
Piše Jasna Morović  Foto  IvoR
 

 

makarska logo