Župa Kraljice mira obilježila blagdan svoje zaštitnice i 40 godina osnutka

2.6.09.

Piše: Petar Kelvišer
Snimio: Željko Fistanić 
 

Prošlog je tjedna bilo nadasve svečano u župi Kraljice mira. Trodnevnicom, humanitarnom akcijom u kojoj je krv dalo 28 župljana, blagoslovom kipa BDM i sjevernog crkvenog parka te Susretom crkvenih zborova oko 500 obitelji svetkovalo je svoju zaštitnicu. Slavlje je tim bilo veće jer je obilježeno i 40 godina osnutka župe Kraljice mira. Župnik don Damir Vuletić ističe kako je u planu uređenje zvonika, prostorija pastoralnog centra i dječjeg vrtića te probijanje južnog pristupa od crkve, a koji bi u formi manjeg trga nosio ime Ivana Pavla II.

Nadahnuta riječima Marijina hvalospjeva „Veliča duša moja Gospodina i kliče duh moj Bogu mom Spasitelju“, župa Kraljice mira u Makarskoj prošlog je tjedna obilježila blagdan svoje nebeske zaštitnice.
Uvod u središnje slavlje bila je trodnevnica u novoj crkvi koju je preko večernjih svetih misa u srijedu, četvrtak i petak predvodio don Jenko Bulić, župnik na splitskom Trsteniku i predstojnik Biskupijskog ureda za mlade. S temama vezanim za roditeljstvo, odgoj i mlade propovjednik je na izravan način uveo župljane u razmišljanje o izazovima s kojima se danas susreću djeca i roditelji ističući pritom Mariju kao primjer idealne majke.

Na sam dan svetkovine, u subotu, 30 svibnja, u župnoj je dvorani održana humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Akciji su se odazvale 42 osobe, a u suradnji s makarskim Crvenim križem prikupljeno je 28 doza krvi.


Mons. Barišić: Nek ova župa i dalje raste!


Središnji događaj svetkovine bila je večernja sveta misa koju je u koncelebraciji s još osam svećenika predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Čestitajući vjernicima značajni jubilej, 40 godina od osnutka njihove župe, nadbiskup je istaknuo rast ove župe na razmeđi dvaju milenija, uz neizostavnu zahvalu župnicima i župljanima na njihovu doprinosu u razvoju ove vjerničke zajednice.
- Pozdravljam također i predstavnike Grada na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom koji su prepoznali potrebe ove župe te zajedno sa svojim prethodnicima sudjelovali u izgradnji nove župne crkve. U ozračju duhovskog događaja molimo dragog Boga da nam preko naše nebeske Majke pošalje još više zajedništva sloge i ljubavi kako bi ova župa i dalje rasla- kazao je na početku mise Marin Barišić.
U svojoj propovijedi nadbiskup se usredotočio na pojam „mira“ kao dara kojeg primamo iznutra, a ne izvana. Kristov mir, kako je kazao Barišić, ne temelji se na izvanjskim pojavnostima uživanja u miru i tišini ili bijega od vreve gradskog života. Svoj mir Isus nam daruje pozivajući nas na aktivnost, sebedarje i pružanje pomoći.
- Došavši na svijet i žrtvujući se za njega, Isus Krist je jedini autor mira kojeg i nama daje preko žrtve, praštanja i pomirenja. Kao što je i sam oprostio, Gospodin želi da i mi kroz praštanje budemo mirotvorci u našoj sredini. Primiti Kristov mir znači vidjeti sebe u odnosu prema drugome te on zahtijeva akciju, zauzimanje i svjedočenje. To se na izravan način može vidjeti i u životu ove župe koja svoj rast i razvoj kroz 40 godina ne bi ostvarila da u njoj nije bilo ljubavi i međusobnog pomaganja. Neka nam stoga Kraljica mira kod svog Sina isprosi još tih darova kako bismo i dalje živjeli u vjerničkom zajedništvu i slozi - poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup Marin Barišić. Misno slavlje povodom svetkovine Kraljice mira završilo je blagoslovom kipa BDM i sjevernog crkvenog parka.
Sedam crkvenih zborova u glas je pjevalo
«Zdravo Djevo»


I ovogodišnja proslava blagdana Kraljice mira protekla je u znaku susreta crkvenih zborova s područja Makarskog dekanata. U prepunoj župnoj crkvi sa po dvije kompozicije kristološke i duhovske tematike predstavilo se sedam crkvenih i župnih zborova.

Koncert je otvorio Ženski pjevački zbor makarskog franjevačkog samostana kojem se svake godine priključuje sve veći broj članica. Pod vodstvom fra Mile Ćirka zbor je izveo poznate skladbe „Pred tobom padam“ i „Krist uskrsnu“. Ljepotu zborskog muziciranja i ove je godine pokazao Mješoviti pjevački zbor župe Bast – Baška Voda kojim je ravnao Franjo Čovo. Veliki pljesak izmamili su i pjevači Mješovitog pjevačkog zbora makarske župe sv. Marko. Pod ravnanjem č.s. Kristijane Ajduković zbor je izveo poznatu marijansku pjesmu „Sav raj te slavi kraljice“ te novokomponiranu „Ave verum“ četrnaestogodišnjeg Umberta Kostanića koji je zbor pratio na orguljama. Na koncertu je po prvi put sudjelovao i Ženski gradski zbor iz Makarske pod ravnanjem Marina Ercega, a debitantski nastup, nakon svega 25 dana od svog osnutka, imao je Mješoviti pjevački zbor HKD „Napredak“ Makarska. Uz orguljašku pratnju mladog Petra Grgasovića zbor je izveo novokomponirane skladbe „Divnoj Dakle“ i „Nek' radost cvjeta“ autora Aleksandra Srzića koji ujedno i ravna Zborom. Svoj doprinos zborskoj smotri i ove su godine dali članovi Muškog pjevačkog zbora franjevačkog samostana u Makarskoj koji su u maniri klapskog pjevanja također izveli dvije tematske skladbe. I ovog puta zadnji su nastupili domaćini, Mješoviti zbor župe Kraljice mira pod ravnanjem č. s. Bernardine Crnogorac. Po već uhodanoj praksi koncert je završio zajedničkim nastupom svih zborova koji su ove godine izveli poznatu marijansku pjesmu „Zdravo Djevo“.