Zlatna obljetnica: Koncert klape Srdela 23. lipnja na Kačićevu trgu

Velikim koncertom koji će se održati 23. lipnja na Kačićevu trgu makarska klapa Srdela obilježit će izuzetan jubilej, punih 50 godina neprekidnog djelovanja na glazbenoj sceni.Uz same slavljenike najavljeni su nastupi klape Podgora, Gradskog zbora Makarska, klape Garbin, Mješovitog zbora HKD Napredak, zatim klape Berulia, klape Marina i klape Basca, a svečanost obilježavanja ‘zlatne obljetnice’ klape Srdela najavljena je danas na tiskovnoj konferenciji u prostoru Gradske vijećnice, gdje su se okupili predstavnici Grada Makarske – gradonačelnik Jure Brkan, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Dražen Kuzmanić, savjetnica za kulturu Sandra Vranješ te predstavnici klape osnovane još daleke 1967. godine: predsjednik Vlado Andrijašević, tajnik i pjevač od prvog dana Nikša Gilić, te najmlađi od njih (iako s već 10 godina pjevačkog staža) Davor Mravičić.
– Nije u pitanju samo najstarija makarska klapa već i jedna od najstarijih u Dalmaciji, a kontinuitet nastupanja Srdelu čini jedinstvenom glazbenom pojavom u Republici Hrvatskoj ali i šire, kazao je Vlado Andrijašević, predsjednik klape Srdela i konferansje klape sa stažom od punih 48 godina, nakon što je na tom mjestu još 1969.naslijedio prof.Petra Puharića. Kako su otkrili članovi Srdele, 50 godina klape bit će obilježeno i prigodnim izdanjima – pri samom su kraju pripreme za izdavanje monografije o životu i radu klape, kao i dvostruki cd koji će sadržavati kako snimke prve postave Srdele, tako i ove sadašnje koja je zajedno na okupu posljednjih desetak godina. Dok bi, prema najavama, monografija mogla biti objavljena početkom srpnja, prigodni dvostruki cd najvjerojatnije će biti dostupan već na samoj proslavi 23. lipnja. Inače, kroz Srdelu je do danas prošlo 55 članova, ostvarili su nebrojene nastupe po Makarskoj, Dalmaciji, Hrvatskoj, Europi i ostatku svijeta a za sobom imaju objavljene tri long-play ploče i kazete, ukupno šest cd-ova, kao i brojne zajedničke snimke s drugim klapama. Na dosadašnjem radu članovima Srdele zahvalio se i gradonačelnik Jure Brkan, kojem je upravo današnja tiskovna konferencija bila i prva otkako je krajem tjedna preuzeo vodeću funkciju u Gradu. – Bez podcjenjivanja drugih, možemo kazati da je klapa Srdela sinonim za klapsku pjesmu u našem gradu. Drago mi je što je moj prethodnik bio suorganizator ove proslave, na tome mu zahvaljujem i meni je kao nasljedniku velika čast realizirati ovaj koncert, mi smo vas podržavali uvijek i tako ćemo i dalje. Teško da je ijedna proslava Grada Makarske prošla bez sudjelovanja klape Srdela, a samo mogu poželjeti da ovakvih vaših obljetnica bude i dalje, za deset, dvadeset ili više godina – kazao je Brkan.

O.Franić
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.