Žena na tržištu rada

22.2.2011.


Na tribini gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Županijskog interesnog odbora žena HNS-a, održanoj u četvrtak 17. veljače u Vatrogasnom domu, splitska Udruga civilnog društva za promicanje prava žena Domine prezentirala je projekt Žena na tržištu rada. Partneri su im pri tome Hrvatska udruga poslodavaca i Zavod za zapošljavanje u Splitu. Projekt je financirala EU sa 153 tisuća eura. Cilj je podržati i osnažiti ženu u procesu zapošljavanja, definirati i stvoriti pretpostavke za razvoj novih učinkovitih modela zapošljavanja i politike zapošljavanja u županiji, a također povećati zapošljavanje i pristup tržištu rada korisničkim grupama kroz povećanje vještina i znanja u traženju posla. Korisnice projekta su nezaposlene žene iznad 40 godina starosti, a koje su dugotrajno nezaposlene, samohrane majke i nezaposlene žene u ruralnim krajevima. O tome su govorile predstavnica Domina Mirjana Kučer i voditeljica projekta Nina Šimunović.

Ovoga tjedna prve grupe žena započinju s edukacijom za različita zanimanja. Žene će biti izabrane na temelju info-radionica kroz koje je prošlo 30 zainteresiranih. Najmotiviranije će biti izabrane za tromjesečnu praksu kod poslodavaca koji posredstvom HUP-a surađuju u projektu Žene na tržištu rada nakon čega im se otvara mogućnost zapošljavanja. Korisnice projekta su nezaposlene žene iznad 40 godina starosti, a koje su dugotrajno nezaposlene, samohrane majke, nezaposlene u ruralnim krajevima. Provedba projekta na području Splitsko-dalmatinske županije traje godinu dana, a započela je u mjesecu studenom. Trening će obuhvatiti sada 256 žena koje će, nakon individualnog treninga i praćenja, povećati vještinu i znanje u traženju posla dok će se za 300 žena dati podrška u traženju posla.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija na tržištu rada je gora nego u ostalim dijelovima Hrvatske, a također je loša situacija i sa korištenjem europskih fondova, kazala je Mirjana Kučer. Domine provode kontinuirano ekonomsko osnaživanje žene koristeći financijsku potporu EU i pokušavaju naći novi modeli zapošljavanja, ali je politika ravnopravnosti na svim razinama zakazala.
Predsjednik makarske podružnice HNS –a Zlatko Lalić iznio je najnoviji podatak o 340 tisuća nezaposlenih na razini države, a od prosinca je nestalo 14 tisuća radnih mjesta, cijela jedna Makarska.
Meri Butirić, predsjednica Interesnog odbora županijskog HNS – a iznijela je podatke:
- u županiji je trenutno 40.777 nezaposlenih od čega su
23.595 žene ili 58 posto,
- 1.800 je nezaposlenih u Makarskoj, od čega je 950 žena.
- podaci UN-a govore da žene obavljaju 67 posto svjetskog rada. Zarađuju 10 posto svjetskog dohotka, a vlasnice su 1 posto svjetskog imetka. U parlamentima je 10 posto žena, 70 posto ih je nepismenih. Siromašnih je na kugli 1,3 milijarde od čega je 70 posto žena.Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.