Zbog nepravilnosti poništeno rješenje o upisu djece u DV Biokovsko zvonce: Nema više kršenja pravilnika i zakona

U povodu izvanredne sjednice Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce održane jučer 13. srpnja i donošenja odluke o poništenju rješenja o upisu djece rane i predškolske dobi u pedagošku godinu 2022./2023, danas je u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare. Uz  gradonačelnika Zorana Paunovića konferenciji su nazočili i predsjednica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Nevena Čović, ravnateljica ustanove Marina Šprajc i voditelj projekta izgradnje novog dječjeg vrtića na Zelenki Neven Vranješ. Predsjednica Upravnog vijeća potvrdila da je odluka donesena zbog brojnih nepravilnosti koje su naknadno uočene u radu Komisije za upis djece.

 

Nepravilnosti u radu Komisije

-Bilo je jako puno pritužbi i žalbi, pojedini roditelji su tražili sastanak sa mnom, ravnateljicom, stručnom službom. Pregledom njihovih žalbi uočila sam bitne nepravilnosti a tu prvenstveno mislim da za upis djeteta u dječji vrtić postoji spisak dokumentacije koji je obavezan priložit. Postoji dokumentacija koja se boduje i koja se ne boduje ali mora biti donijeta. Prvenstveno tu mislim na dokumentaciju o zdravstvenoj sposobnosti djeteta i statusu cijepljenja. To pojedina djeca nisu imala, a to znači da nije bila potpuna dokumentacija za upis djeteta jer se kosi s Pravilnikom o upisu i zakonom. Zbog naknadno uočenih nepravilnosti koje su nastale zbog neusklađenosti Pravilnika o upisima djece u Dječji vrtić i Zakona o predškolskom odgoju koji je stupio na snagu 28.5. ove godine jednoglasno je donesena odluka da se poništava rješenje o upisu djece rane i predškolske dobi u DV Biokovsko zvonce za pedagošku god.2022./2023. a koje je objavljeno 8. srpnja ove godine. Komisija će se ponovno sastat u što kraćem roku, ponovno pregledati dokumentaciju prijavljene djece nakon čega će biti obavljena nova lista, najavila je Čović dodavši da Upravno vijeće ni ravnateljica nisu ni na koji način sudjelovali u procesu bodovanja djece te da su vjerovali da Komisija radi svoj posao kako treba. – Nakon što smo se uvjerili u brojne nepravilnosti, jedino ispravno je poništenje odluke i donošenje nove pri čemu se mora poštivati zakon i Pravilnik, što dosad nije bio slučaj, naglasila je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara ravnateljica Marina Šprajc komentirala je jednu od odredbi koja se odnosi na dob djece a čije je tumačenje bilo sporno.

-Zakon je donesen 28.5., nakon raspisanog natječaja, no nama je rečeno da je Zakon iznad Pravilnika. Problem je nastao što se tumačilo da prednost imaju djeca koja će u tekućoj godini navršiti 4 godine, a zakon je propisao da prednost imaju djeca koja su do 1. travnja tekuće godine napunila 4 godine. Na žalost, do uvida u nepravilnosti je došlo nakon objava liste. Budući da smo ove godine prvi put imali e-upise, ja sam na ovom mjestu također kratko vrijeme, nismo uskladili sve što smo trebali na vrijeme. I priznajemo, došlo je do propusta. No, bolje je da to odmah na početku kažemo i da startamo čisto i transparentno, prema pravilnicima i zakonima, kazala je ravnateljica potvrdivši da su već poduzete konkretne mjere kako bi se roditeljima pomoglo da što bezbolnije premoste vrijeme čekanja na otvaranje novog vrtića.

 

Pomoć roditeljima kroz trosatni i četverosatni program

-Pripremamo i šaljemo na verifikaciju trosatni i četverosatni program kako bismo uključili djecu koja trenutno neće moći dobiti vrtić. To se ne odnosi na jaslice već na vrtićku djecu, a mi idemo prema interesima djece. Čim nam verifikacija bude vraćena organizirat ćemo trosatne i četverosatne boravke za djecu koja će čekati ulazak. Pokušat ćemo izaći što više roditeljima u susret, najavila je ravnateljica.

Prema riječima voditelja projekta izgradnje novog dječjeg vrtića na Zelenki, čekanje ne bi trebalo trajati predugo.

-Radovi su u završnoj fazi. Imali smo problem s nabavkom materijala pogotovo nakon poskupljenja a što se odrazilo na sva gradilišta u Hrvatskoj, pa i na naše. Završava se parter, unutarnji radovi oblaganja, strojarski i elektroradovi su u završnoj fazi i nadamo se da će biti gotovi u 9. mjesecu nakon čega slijedi tehnički pregled i ishođenje uporabne dozvole, kazao je Vranješ.

Gradonačelnik Zoran Paunović potvrdio je da su sve gradske službe usmjerene na završetak ovog važnog projekta te da ne očekuje nikakve probleme ni u suradnji s drugim institucijama koje sudjeluju u procesu koji prethodi službenom otvaranju vrtića. Naglasio je da je izgradnja dječjeg vrtića gradski projekt koji nadilazi stranačke boje i u čijoj su realizaciji sudjelovali tri gradske vlasti.

 

Djeca koja ostanu neupisana bit će na listi čekanja za vrtić Maslina

- Stalno smo u kontaktu sa izvođačem, sa nadzorom radova i sa našim odjelom za urbanizam kojemu će u tom trenutku to biti prioritetan zadatak – dakle, tehnički pregled i uporabna dozvola. Održani su i mnogi koordinacijski sastanci sa službama županije i ministarstva. Očekujem kooperativnost i ekspeditivnost pri izdavanju konačnih dozvola kad svi radovi budu gotovi. Radovi su pri kraju. Kao i u svakom građevinskom projektu, problema je bilo mnogo, od porasta cijena materijala, do rata u Ukrajni koji je primjerice baš za ovaj projekt zaustavio ventiliranu fasadu na dva mjeseca – roba je stala na granici. Znam da je mnogim mamama, mnogim roditeljima zaista teško i nestrpljivi su. I moje najmlađe dijete također nije na listi upisane djece, jer nismo imali dovoljno bodova na listi. Tako da znam točno kako se roditelji osjećaju. Svi zajedno ćemo se morati strpiti još malo i izdržati. S novim vrtićem ovi problemi će biti riješeni, istaknuo je gradonačelnik.

Izgradnjom novog vrtića Maslina problemi bi trebali biti riješeni jer broj neupisane djece kreće se oko 100, a kapacitet novog vrtića je oko 120-130 polaznika uglavnom jasličke dobi. Izgradnjom novog vrtića, kako je istaknuo gradonačelnik odgovarajući na novinarska pitanja, gubi se smisao prošlogodišnje mjere od 1.700 kn kao pomoći roditeljima čija djeca ostvaruju uvjete a ne mogu dobiti mjesto u vrtiću. - Takva pomoć nije dostatna, to je svakome jasno, niti je utjeha onim roditeljima koji dijete nisu uspjeli upisati u vrtić. U trenutku kad se novi vrtić izgradi svima će nam biti lakše, dodao je gradonačelnik.

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.