Zašto je važno održivo gospodarenje otpadom: Održana prva tribina u sklopu edukativne kampanje Grada Makarske ''Skupi, složi, savjesno odloži''

Tribina Zašto je važno održivo gospodariti otpadom, održana u utorak u hotelu Biokovo, opravdala je svoj cilj: građani su imali velik broj pitanja za predstavnike Grada Makarske, Makarskog komunalca d.o.o. i Splitsko-dalmatinske županije, a rasprava će zasigurno pridonijeti u kreiranju tema za jednu od sljedećih tribina. Zaključeno je da je, unatoč dobrim rezultatima, koji govore da grad Makarska sa postotkom od 11% prednjači po količini odvojeno prikupljenog otpada u Splitsko-dalmatinskoj županiji, pred Gradom i građanima još puno posla da bi se dostigli ciljevi koje je postavila Europska unija.

Voditeljica tribineGabrijela Medunić-Orlićiz Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita iznijela je zakonski okvir i podsjetila na ono što Europska unija traži od Republike Hrvatske po pitanju održivog gospodarenja otpadom.

- Najviše se otpada odlaže, a jako malo se radi na sprječavanju nastanka otpada i na odvojenom prikupljanju. Europa nas prisiljava da to preokrenemo. Do 1. siječnja 2020. moramo doći do 50% odvojenog prikupljanja otpada. U Makarskoj trenutno taj postotak iznosi 11% što je nedovoljno za ono što od nas traži Europska unija, ali puno u odnosu na primjerice Split koji je ispod 5%. Na nivou Hrvatske postotak odvajanja iznosi 28% i mi smo jedna od 14 zemalja kojoj je Europska komisija poslala upozorenje da moramo nešto promijeniti po pitanju odvajanja otpada i zato su ovakve aktivnosti, kao što je edukacija građana, od iznimne važnosti, istaknula je Orlić dodavši da smo po pitanju rokova uspjeli dobiti odgodu do 2025. godine, ali uz uvjet da postotak odvojenog otpada mora biti 25%.

Zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić podsjetio je da je Grad Makarska donošenjem odluka i planova, te osiguravanjem sredstva u proračunu osigurao temeljene preduvjete za uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom. Edukativnu kampanju ''Skupi, složi, savjesno odloži'' smatra iznimno važnom jer sustav neće zaživjeti bez educiranja svih generacija.

- Do postotka od 11% došli smo velikim zalaganjem Grada i Makarskog komunalca ali vjerojatno je na to utjecala i činjenica da smo otpad bili prisiljeni voziti 500 kilometara dalje. Dakle, morali smo se prilagoditi i to je vjerojatno glavni razlog zašto smo došli do 11%. Da je to super, nije, može se bolje. Ali, ne zaboravimo da smo mi turističko mjesto, da se populacija tijekom ljeta povećava 4 do 5 puta. Zamislite koliko to infrastrukturalno znači za Makarski komunalac ali i za svako kućanstvo. Zato je najvažnije informiranje i edukacija koje smo pokrenuli. Moramo mijenjati navike, način života, a edukacija mora početi od najmlađih. Otpad ne nastaje kod susjeda, prijatelja, otpad nastaje kod nas, u našem domaćinstvu i svatko od nas mora dati svoj doprinos, istaknuo je Nemčić.

Mladen Perišić, ispred županijskog Odjela Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša izvijestio je da se sljedećih dana kreće u otkup zemljišta za Regionalni centar gospodarenja otpadom u Lećevici no naglasio da treba imati na umu da su količine otpada koje će regionalni centar zaprimati – ograničene.

-Ne smijemo zaboraviti da je najvažnije da što manje otpada dođe u regionalni centar jer kapacitet otpada koji se može zbrinjavati na Lećevici prema direktivi Europske unije iznosi 110.000 tona. Dakle, moramo što više otpada odvajati na kućnom pragu kako bi što manje količine došle u regionalni centar. Zato je na jedinicama lokalne samouprave da organiziraju zelene otoke i reciklažno dvorište, a s tim u vezi moram pohvaliti Makarsku koja se u tome snašla puno bolje nego neki veći gradovi. Po meni je prioritet izgradnja reciklažnih dvorišta jer je jedno od najvažnijih načela gospodarenja otpadom načelo blizine: morate dovesti kantu što bliže krajnjem korisniku, kazao je Perišić.

Mila Lukić, voditeljica Službe za gospodarenje otpadom i zaštite okoliša iznijela je podatke o količini prikupljenog otpada od 1. siječnja do dana održavanja tribine iz kojih je vidljivo da je najbolji rezultat vezan za papir koji se jedini može izdavati na kućnom pragu. Podsjetila je koje se dodatne frakcije mogu izdvajati na mobilnom reciklažnom dvorištu ili na privremenom reciklažnom dvorištu na Zagonu te najavila dolazak novih spremnika najesen.

-Nedavno je potpisan ugovor s tvrtkom Jolly Eko za prikupljanje plastičnog otpada tako da će građani na svom kućnom pragu moći odvajati metal, plastike i tetrapak. Što se tiče papira, imamo ugovor s Unijom papirom. Za miješani komunalni otpad će građani dobiti kante sa čipovima preko kojih će se voditi evidencija o broju pražnjenju. Sve ostale frakcije otpada građani mogu odvajati na mobilnom reciklažnom dvorištu koje se svako dva tjedna premješta iz kvarta u kvart ili na privremenom reciklažnom dvorištu na Zagonu. Za sve vrste otpada koje se na području grada ne mogu prikupljati građani mogu nazvati Makarski komunalac od kojeg će dobiti potrebne informacije kako doći do sakupljača otpada, izvijestila je Lukić najavivši i da će Makarski komunalac dijeliti vrtne kompostere, a tko bude zainteresiran moći će ih imati i u kući, najavila je Lukić. Na tribini je naglašeno da se sve informacije mogu dobiti na novoj Internet stranici koja je odnedavno dostupna www.skupi-složi-makarska.com

U drugom dijelu tribine građani su postavljali pitanja, među ostalim, vezano za odlaganje jestivih ulja, odlaganje građevinskog otpada, naplaćivanje kazni za nepropisno odlaganje otpada, nadležnosti u naplati kazni te ovlastima komunalnog redarstva.

Ovom prigodom podijeljeni su i edukativni letci koji su građani Makarske dobili uz račune za odvoz otpada za svibanj te promotivni materijali s motivima kampanje – majice, platnene vrećice i olovke. Nova tribina u sklopu edukativne kampanje ''Skupi složi, savjesno odloži'' koja je sufinancirana iz Europske unije iz Kohezijskog fonda, najavljena je već u rujnu.