Zaključci sa sjednice Gradskog vijeća

11.7.2012.

Na posljednjoj se sjednici Gradskog vijeća (održane na zahtjev oporbe – SDP-a i HNS-a) 9. srpnja raspravljalo o makarskom sportu. Nakon dvosatne rasprave donesen je zaključak o davanju suglasnosti za povećanje financijskih sredstava za djelatnosti sportskih udruga u gradskom proračunu za 2013. Dnevni red je dopunjen još jednom točkom – Odlukom o izmjeni i dopuni Odluke o javnom redu i miru, kojom se povećava kazna za obrtnike koji na crno presreću ili dovode goste

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o problemu financiranja sportskih udruga i održavanju sportske infrastrukture u Makarsko. Uvodno su govorili Lovor Vodanović – direktor Javne ustanove Gradski sportski centar i Stipe Bušelić – predsjednik Zajednice sportskih udruga.

Lovor Vodanović je iznio presjek rada i financiranja Gradskog sportskog centra. Istaknuo je kako je grad prije tri godine dobio novu sportsku dvoranu s bazenom koja i te kako treba novac za održavanje.

-Ove se godine poslovala dobro i ostvaren je višak od 66 tisuća kuna, no manjak iz prethodnih godina je 230.883 kn. Sportski centar izdvaja golema sredstva za lož ulje i gorivo u čemu mu uvijek pomaže grad. No osim održavanja uvijek se postavlja pitanje plaćanja klubovima. Pa klubovi koriste ove terene i to po povoljnim uvjetima, naglasio je Vodanović.

Stipe Bušelić je naveo kako treba dobro izanalizirati način plaćanja i odnose s JU jer od sadašnjih milijun i 50 tisuća kn, koje Grad izdvaja za javne potrebe u sportu, jednu trećinu sredstava klubovi vrate u blagajnu.

Stjepan Eljuga je na dodao kako nije precizna analiza Zajednice po kojoj Grad ne ulaže dovoljno u sport jer je ulaganje u sport i sportska infrastruktura, održavanje terena, izobrazba trenera i ostalo. Naglasio je kako jedino Poreč izdvaja više od Makarske za sport. Istaknuo je kako se ovdje pogrešno rabi termin sport, a umjesto njega bi bilo primjerenije rabiti pojam fizička kultura, jer se radi o zajednici udruga koja okuplja i one udruge koje nisu sportske kao primjerice planinari, te bi trebalo navesti da se tu ne radi o sportu već o fizičkoj kulturi.

I gradonačelnik Marko Ožić Bebek je istaknuo kako za održavanje športske infrastrukture odnosno za JU Gradski sportski centar Grad Makarska troši 2.654.000 kn.

Usporedbe radi valja istaći kako Solin izdvaja za održavanje dvorane i sportskih terena oko 700.000 kn, Kaštela 112.000 kn, Ploče 185.000 kn za održavanje dvorane, i tako dalje. Podaci govore kako je Makarska u samom vrhu glede izdvajanja za održavanje sportske infrastrukture. Ali, valja znati da novac koji se ulaže u sport nije samo onaj koji se transferira sportskim udrugama!

-Negdje ima više novaca u klubovima, a negdje se ulaže više u održavanje infrastrukture. Najviše što u drugim gradovima izdvajaju za dvoranu je milijun kn, a nama Gradski centar odnosno dvorana i bazeni stoje 2.654 .000 kn. Ključni problem je proračun, a proračun Grada Makarske može podnijeti izmjene i to će zasigurno podržati svi vijećnici jer je to na korist sporta, i to ne samo za djecu već ravnopravno za građane sve dobi. Treba svakako provoditi i stručni nadzor u radu udruga. Prije osam godina se radilo gore nego sada, a neki koji se sada bune imali su više novaca u džepu. Mi ćemo donijeti pozitivne odluke i sport dignuti na još višu razinu. Gradsko vijeće će poduprijeti i rebalans proračuna u korist sporta – naglasio je gradonačelnik Bebek.

Tonći Bilić je u ime kluba vijećnika SDP-a i HNS-a podsjetio kako su upravo vijećnici ovih stranaka tražili tematsku raspravu o sportu jer su evidentni problemi u financiranju. Istaknuo je kako je nužno osigurati nadzor i stručni i financijski i regulirati zajedničke interese klubova i GSC-a. Obvezno treba osigurati kontrolu potrošnje novca u udrugama, odnosno klubovima koji se financiraju iz gradskog proračuna.

Nikša Gojak je u raspravi ustvrdio kako postoji animozitet između zajednice sportskih udruga i GSC-a. Spočitnuo je također gradskoj vlasti kako se hvalila da sama gradi sportsku dvoranu dok su drugi povukli novce iz županije ili drugih izvora.

Stipe Bartulović je naglasio kako je nužno približiti potrebe i zahtjeve JU Gradski sportski centar i Zajednice sportskih udruga kako bi im se poklapali interesi.

Vijećnik Miroslav Dudaš iznio je svoje prijedloge za rješavanje problema u sportu navodeći kao prvo otpis duga sportskim udrugama te mogućnosti besplatnog korištenja sportskih terena.

Nakon rasprave za koju je sam predsjednik Vijeća Damir Mendeš kazao da ga čudi što se rasplinula na dugo i široko i uz ponavljanja iako su stavovi na Međustranačkom vijeću usuglašeni. Sjednica se, kazao je, pripremala tri tjedna, održano je više razgovora i dvije sjednice Međustranačkog vijeća kako bi se došlo do nekakvih zaključaka i sada opet ispočetka svi o svemu raspravljaju. Istina, da je zaključak usuglašen pokazalo je već glasovanje gdje su svi bili za.Zaključak o još većem ulaganju u sport

Vijećnici su usvojili Zaključak kojim se daje suglasnost za povećanje financijskih sredstava za djelatnosti sportskih udruga u proračunu grada Makarske za 2013.

-Ovim zaključkom se daje suglasnost na prijedlog za povećanje sredstava sukladno mogućnostima, naglasio je Damir Mendeš, predsjednik Vijeća koji je naveo članke zaključka.

- Navedena sredstva koristit će se za financiranje mlađih uzrasnih kategorija.
- Traži se osiguranje sredstava za liječničke preglede svih mladih sportaša.
- Za redovne aktivnosti sportski klubovi oslobodit će se plaćanja za korištenje sportskih terena.
- Osigurat će se kontinuiran nadzor trošenja proračunskih sredstava namijenjenih sportu.
- Zajednica sportskih udruga zajedno sa stručnim službama Grada treba napraviti cjelovitu analizu stanja u sportskim klubovima i dati prijedlog za otklanjanje uočenih nedostataka do kraja godine.Počast Marinku Muciću

Na početku 25. sjednicie Gradskog vijeća minutom šutnje odana je počast pokojnom Marinku Muciću, istaknutom gradskom sportskom djelatniku, nekadašnjem gradskom vijećniku i dragovoljcu Domovinskog rata.
Veće kazne za agencijske poslove na crno

Novčanom kaznom u iznosu od 4.000,00 do 5.000,00 kn kaznit će se za prekršaj fizička osoba, obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, koja počini prekršaj u vezi s obavljanjem njezina obrta ili druge samostalne djelatnosti –tako stoji u 2. članku usvojene Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnom redu i miru koju su jučer usvojili makarski gradski vijećnici.

Drago Šimić obrazložio je izmjenu odluke naknadno uvrštene u dnevni red sjednice GV-a.

Vijećnik Žarko Klapirić je upozorio kako nije bitna visina naknade za kaznu već sankcioniranje ovih prekršaja, s čime su se mnogi složili.

Odluka je usvojena, a gradonačelnik je obrazložio kako je do izmjene došlo jer su vlasnici turističkih agencija, kojma su oni na koje se odluka odnosi nelojalna konkurencija i sramota grada, „tražili od Grada da nešto poduzme i evo mi smo poduzeli ovo“, kazao je gradonačelnik Bebek, dodavši da se sve „ovo ne odnosi na one pojedince koji za sebe čekaju gosta već na one ‘profesionalce’“, s čime su se složili vijećnici.


Vijećnici pitaju
Što je s izgradnjom kuće za «Sunce»?

Na sva pitanja postavljena na aktualnom satu vijećnici će odgovore gradske vlasti dobiti u pisanom obliku, kako je obećao predsjednik GV-a dr. Damir Mendeš.

Stipe Bartulović je pitao što je konačno s gradnjom zgrade za potrebu Udruge Sunce? Pitao je također što je s uređenjem gradske vijećnice.
Jagoda Martić: Kada će se završiti trakavica oko hotela Romana i hoće li Grad morati vratiti sredstva investitoru za komunalni doprinos? Pitala je i tko je dopustio postavljanje većeg broja kioska ispred hotela Meteor?
Nikša Gojak: Zašto nema prijelaza preko rive od Splitske banke do mula, a svi prelaze te što je s rješavanjem imovinsko pravnih problema u svezi s gradnjom groblja u Velikom Brdu?
Miroslav Dudaš: Zašto se krši zakon i nema financijskog izvješća o poslovanju Trgovačkog društva Žičara Biokovo, osnovanog prije 16 mjeseci? Gdje su utrošeni novci koji su osigurani i trebali su se utrošiti za brončano-kamenu bistu na Trgu Kobaca.
Miro Družianić: Je li na vrijeme osigurano pranje i dezinsekcija plaže i gradskih ulica? Prodaja hotela se bliži, što je bilo sa zahtjevom Grada Makarske, ima li povratnih informacija?
Tonći Bilić: Zašto su u doba sezone još radovi na cestama? Zašto nije postavljena signalizacija? Zašto spasiocima na gradskoj plaži još nisu omogućeni svi uvjeti za rad?
I na kraju jedino vijećnica Lori Veličković nije zaboravila čestitati čelnicima grada na uređenju rotora na Dugišu. Pitala je kada će Makarska biti odredište u koje će drugi dovoditi izletnike?

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.