Zajednica športskih udruga Grada Makarske: Dodjela nagrada najuspješnijima u 2020. godini

Na makarskom Gradskom sportskom centru održana je svečanost proglašenja i dodjela nagrada za najuspješnije sportaše Makarske u 2020. godini, a uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Kao i prethodnih tako je i ovogodišnji izbor provela ZŠU Makarske koja je odabrala najuspješnije sportašice i sportaše, individualne i ekipne kategorije u različitim dobnim kategorijama te zaslužene sportske djelatnike kao i posthumna priznanja. Nagrade sportašima uručio je predsjednik ZŠUG Makarske Miroslav Urlić koji je čestitao zaslužnima, posebno istaknuvši njihovu želju za treniranjem i pobjeđivanjem koja ih odvaja od ostalih.

Nagradu za najbolju sportašicu, odnosno sportaša u pojedinačnoj konkurenciji dobili su Klara Andrijašević i Toni Vujčić. Klara je članica AK Sveti Marko i ovo joj je četvrta nagrada za redom, a u 2020. godini ostvarila je niz zapaženih rezultata, u dvoranskom dijelu sezone postala je prvakinja Hrvatske na 1 500 metara za juniorke te viceprvakinja u konkurenciji seniorki i mlađih seniorki. Na otvorenom se okitila dvostrukom krunom na 1 500 i 3000 m u konkurenciji juniorki, prošle godine nastupila je dva puta za juniorsku reprezentaciju na Prvenstvu Balkana gdje je bila dva puta viceprvakinja, a ostvarila je svoju prvu reprezentativnu pobjedu na tromeču Slovenije, Hrvatske i Srbije koji se održao u Mariboru.

Toni Vujčić član je Šahovskog kluba Makarska, a šahom se počeo baviti kao dijete s 10 godina. Već tada je na kadetskim i juniorskim natjecanjima postizao zapažene rezultate. Paralelno nastupa za Šahovski klub gluhih u Zagrebu i ŠK Makarska koji nastupa u 2. hrvatskoj šahovskoj ligi. Član je hrvatske reprezentacije za gluhe i nagluhe osobe s kojom dugi niz godina postiže iznimne rezultate na svjetskim i europskim prvenstvima. U prosincu 2019. godine s istom reprezentacijom osvojio je povijesnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama. Toni je proglašen najboljim sportašem Grada Makarske i 2008. godine.

U kategoriji sportskih nada priznanja su dobili Jure Topić (VK Galeb MR), Ivan Talaja (VK Biokovo), Laura Bokšić (OK Makarska), i Anda Lalić (AK Sveti Marko).

U kategoriji stručnih djelatnika – trenera nagrada je otišla u ruke Stjepka Vodanovića (AK Sveti Marko), a u kategoriji javnih djelatnika nagrada je pripala Nenadu Židiću (BK Makarska) koji je od Zajednice dobio nagradu za životno djelo u sportu 2015. godine. U kategoriji sportskih udruga nagrada je pripala VK Biokovo koji je osnovan davne 1921. godine. Na Vijeću klubova Veslačkog saveza Dalmacije uručeno im je čak 10 pehara, a jedna od njih je za ukupnu pobjedu u kategorijama juniora B i kadeta A. Njihov trener Luka Srzić proglašen je drugu godinu za redom najuspješnijim trenerom natjecanja Veslačkog saveza Dalmacije. Posthumna priznanja uručena su obitelji Milivoja Ćapete (1925. – 2020.) koji je bio višegodišnji igrač Zmaja. Budući da je bio i jedriličar, bio je i predsjednik JK Bura, a napisao je i dvije monografije (VK Biokovo 1921.- 2006. i Povijest makarskog sporta koju je izdala ZŠU grada Makarske. Nikša Andrijašević (1938.- 2020.) počeo je igrati za prvu momčad Zmaja sa samo 17 godina (1955.), a karijeru je okončao 1970. godine. Bio je neponovljivo lijevo krilo, a često je tresao i protivničke mreže. Povodom devedesete godišnjice kluba (2011.) u izboru novinara i navijača našao je svoje mjesto u idealnoj momčadi Zmaja.

U kategoriji stručnih djelatnika – trenera nagrada je pripala Stjepku Vodanoviću (AK Sveti Marko) koji je od 1996. aktivni član kluba u kojem nakon magisterija postaje trener. Stjepko je 2020. godine vodio na ukupno 23 natjecanja svoje atletičare, nakon tri kola Dalmatinske lige makarski atletičari osvojili su ukupno 54 medalje i sezonu završili kao drugi klub u Dalmaciji iza splitskog ASK-a. Na prvenstvu države i Kup natjecanju AK Sveti Marko je osvojio 12 medalja, a kao trener pozvan je u Istambul da bude dio trenerskog tima u sklopu reprezentacije Hrvatske za juniorke i juniore. I na kraju je OK Makarska dobio priznanje za 25. obljetnicu.

 

Riječ lauerata

Klara Andrijašević: – Ovo mi je četvrta uzastopna nagrada za sportašicu Makarske. Ovom nagradom sam ispisala povijest makarskog sporta jer ni jednoj sportašici to nije pošlo za rukom.  Nevjerojatna mi je čast i jako sam ponosna na taj uspjeh, posebno kad znam da je dosadašnja najbolja sportašica Makarske bila Mirjana Lučić koja je bila vrhunska tenisačica. Ovim putem želim  zahvaliti svima koji su prepoznali moj trud i što vrednuju moje rezultate. Makarska je oduvijek bila sportski grad tako da ovaj rekord za mene ima posebnu čar. Ova nagrada mi je svakako poticaj za daljnje treniranje i veliko priznanje za dosadašnje uspjehe.

 

Toni Vujčić: – Puno mi znači ova nagrada i jako sam zahvalan Športskoj zajednici što me izabrala za najboljeg sportaša Makarske. Meni je ovo drugi put da sam proglašen sportašem grada, trudit ću sa da i ubuduće postižem dobre rezultate, a svim sportašicama i sportašima Makarske želim puno uspjeha u ovoj i idućim godinama.

 

Jakov Kovačević

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.