Velika ekološka akcija ponovo ujedinila Makarane: Zelena čistka izbacila iz okoliša četiri tone otpada, sudjelovalo preko 200 volontera

Velika ekološka akcija Zelena čistka i ove je godine ujedinila Makarane u nastojanjima da uljepšaju svoj okoliš – sudjelovalo je preko 200 volontera, koji su u nekoliko sati rada na punktovima širom grada prikupili više od četiri tone otpada. Iako su se pozivu na sudjelovanje u akciji odazvali mnogi, većinu snaga brojali su oni mladi – učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića uz vjeroučitelja prof. Marija Udovičića kao i mladi sportaši iz Veslačkog kluba Biokovo, akciji su se uz njih odazvala i brojna lica iz makarskog političkog života, ali isto tako i mnogi ‘sasvim obični’ građani čisteći na poluotocima Sv. Petru i Osejavi, plaži Nugal kao i glavnoj gradskoj plaži, dok su se ronioci PŠRD Arbuna pobrinuli za podmorje u makarskoj luci. Akcija je započela u ranijim jutarnjim satima i trajala do oko 11 sati, nakon čega su se gradski ‘eko heroji’ okupili na druženju i tradicionalnoj marendi kod Arbuna. Tradicija Zelene čistke i u izdanju 2017. pokazala je da briga za zdrav i čist okoliš itekako može ujediniti građane našeg grada u zajedničkom cilju, a zadovoljstvo nije krio ni koordinator akcije prof. Gloryan Grabner. – Zahvaljujem se djeci, mladima, onima starijima i svima koji su i ove godine učinili da Zelena čistka prođe u najboljem redu. Vratili ste nam nadu da zajedno možemo očuvati prirodu od koje živimo i koju želimo sačuvati za našu djecu od koje smo je posudili – kazao je Grabner uputivši i posebnu zahvalu sponzorima akcije, Pevecu Makarska i Lidlu Hrvatska, zatim Makarskom komunalcu i Šumariji na tehničkoj pomoći, kao i hotelu Miramare koji je osigurao okrepu za sve sudionike još jednog uspjelog ekološkog projekta. Inače, dodajmo i to da su volonteri i tijekom ove godine uklanjali uistinu svakakvog otpada iz okoliša – od automobilskih guma, različite plastike, najlonskih vreća, oplata, a iz podmorja je ‘izronio’ čak i jedan prastari spremnik za municiju koji, kako pretpostavlja prof. Grabner, datira još iz 2. svjetskog rata.

O.F.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.