Usvojen proračun za 2022. godinu: U pripremi međunarodni natječaj za uređenje park šume Peškera

Gradsko vijeće Grada Makarske usvojilo je u ponedjeljak proračun za 2022. godinu težak 190 milijuna kuna. Dva kapitalna projekta čija realizacija počinje u sljedećoj godini su uređenje park šume Peškera kao moderne urbane cjeline te izgradnja Kulturnog centra na Živkinom dvoru.

-Dva su kapitalna projekta koje posebno izdvajam. Peškeru ćemo transformirati u smjeru moderne, urbane cjeline koja spaja staru gradsku jezgru i kupališno smještajni dio. Peškera će ljeti biti u funkciji turizma a zimi u funkciji građana Makarske. Trenutno radimo na pripremi međunarodnog natječaja, želimo da cijeli projekt ide na jednu višu razinu. Peškera nam je zadnja prilika za kvalitetnu transformaciju tog prostora i time definiramo kompletan smjer razvoja makarskog turizma. Drugi kapitalni projekt je Kulturni centar sa garažom. Povećavamo sredstva za kulturu općenito, što se vidi kroz proračun. Radimo i na prijelaznim rješenjima kako bi naše udruge i kreatori kulturnih sadržaja smjestili u adekvatne prostore sve dok se ne završi izgradnja kulturnog centra. U prvoj godini smo predvidjeli pripremu dokumentacije, a realizacija oba kapitalna projekta predviđena je najkasnije do 2024. godine, ovisno o dinamici i situaciji na tržištu, objasnio je gradonačelnik Zoran Paunović.

Jedan od prioriteta aktualne gradske vlasti su i ulaganja u predškolski odgoj. Sa sindikatom su pokrenuti pregovori sa ciljem usklađenja osnovice plaće djelatnika Dječjeg vrtića ,,Biokovsko zvonce'' sa zaposlenicima Gradske uprave kroz sljedeće tri godine. U 2022. planirano povećanje za plaće iznosi 700.000,00 kuna. – Završit ćemo projekt izgradnje dječjeg vrtića i jaslica na Zelenki, a u 2022. čeka nas opremanje vrtića procijenjeno na 4.000.000,00 kuna, naglasio je gradonačelnik posebno se osvrnuvši na projekt digitalizacije gradske uprave.

-Podaci se prikupljaju, selektiraju, unose. Opsežan je to posao i to je osnovni razlog zbog kojeg se povećaju stavke Ureda gradonačelnika. Ali ono što je najvažnije je što ćemo zahvaljujući upravo digitalizaciji upravljati gradom na učinkovitiji način, da će svi poslovi biti transparentniji. Jednostavniji za one koji rade u sustavu a učinkovitiji za sve naše građane kojima taj sustav mora služiti.

U sljedećoj godini također nastavljamo sa projektom Participativnog budžetiranja ,,Kvart po tvom''. Druga faza je nedavno završena, građani su preuzeli stvar u svoje ruke, izabrali su prioritete i ti prioriteti će se rješavati u njihovom kvartovima u 2022. godini. Jako smo zadovoljni odazivom i vjerujem da će ubuduće i više građana sudjelovati u projektu. Takav prIstup, tako otvorena komunikacija prema građanima, još više sluha za njihove komunalne probleme, je smjer u kojem ćemo ići u budućnosti, rekao je gradonačelnik Zoran Paunović.

Kao važan segment spomenuo je i zaštitu okoliša donošenje Akcijskog plana održivog razvoja (SECAP) koji je od iznimne važnosti za kvalitetu života građana te razvoj turizma kao i izradu katastra zelenih površina za koju će biti zadužena stručna skupina.

Jedna od novih i značajnijih stavki u proračunu za 2022. je i održavanje WTA teniskog turnira koji bi nakon 15 godina održavanja na Braču sljedeće godine trebao preseliti u Makarsku.

-Vjerujem da su svi svjesni koliko je ovo važno za pozicioniranje Makarske, nepobitno je da turnir nosi brojne benefite ne samo u smislu promocije već sveukupne ekonomske koristi i povećanje turističke potrošnje u našem gradu. Između ostalog, ovim turnirom usmjeravamo razvoj turizma iz masovnog i nedefiniranog prema selektivnim oblicima turizma kako smo  najavljivali u predizbornoj kampanji idemo prema većoj prepoznatljivosti destinacije i produljenju turističke sezone.

Inače, za Gradski sportski centar planirana su sredstva od 4.600.000,00 kuna, za Zajednicu sportskih udruga 2.700.000,00 kuna, za sportske manifestacije na 1.300.000,00 kuna, za nagrade za sportske uspjehe 80.000,00 kuna… Kad se tome nadoda i 2.700.000,00 kuna ulaganja u pomoćni teren onda je to preko 11.000.000,00 kuna u 2022. godini.

Svi imamo svoje prioritete no sredstva nisu neograničena. Ne bojimo se važnih iskoraka koje možemo ostvariti kroz ovaj proračun. Mi smo ovdje da mislimo na sve građane Makarske i ovaj proračun je okvir za sliku grada koju smo ponudili u kampanji. Uvjeren sam da zajedno možemo realizirati zacrtano i kao prvi čovjek grada borit ću se za ostvarenje tih planova, poručio je gradonačelnik Zoran Paunović prilikom usvajanja proračuna na sjednici Gradskog vijeća.

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.