Udruga Foton: U petak 24. rujna počinju 11. Dani fotografije u Makarskoj

Nakon prošlogodišnje “pandemijske” stanke udruga Foton ponovno organizira jedanaeste po redu Dane fotografije u Makarskoj. Kao i ranijih godina tako i ove, u sklopu jedanaestih dana fotografije u Makarskoj u tri večeri (24.09., 26.09. i 27.09.) biti će otvorene tri izložbe fotografija.

 

U gradskoj Galeriji Antun Gojak u petak, 24.09. u 20 sati otvorenje je izložbe HIPNAGOGIJA kojom će nam se predstaviti autor Ognjen Ogy Vrljičak. Izložba će biti postavljena od 24.09. do 01.10.2021. godine.

U nedjelju, 26.09. u pivnici Pivac otvorenje je izložbe fotografija S OKUSOM MIRINDE autorice Marije Ivanković. Izložba će biti postavljena od 26.09. do 03.10.2021. godine.

U ponedjeljak, 27.09. u caffe bar-u Rockatansky biti će otvorena izložba BEZIMENA mlade autorice Marjete Katić. Izložba će biti postavljena od 27.09. do 04.10.2021. godine.

 

Centralna izložba pod nazivom HIPNAGOGIJA autora Ognjena Ogia Vrljička u gradskoj galeriji Antun Gojak od 24.09. do 01.10.2021. godine moći će se pogledati u radno vrijeme galerije od ponedjeljka do petka od 9-12 sati i od 18-20 sati.

 

O autoru:

Crpeći inspiracije iz svakodnevnog života, kao i iz unutarnjih previranja, snova, filozofije i psihologije, Ognjen Ogi Vrljičak fotograf je koji svojim monokromatskim, interpretativnim radom, često zamagljuje granice između stvarnosti i fikcije. Vizualno i stilski njegove fotografije su pod utjecajem talijanskog neorealizma, njemačkog ekspresionizma i nadrealizma.

Aktivni je član foto-klubova u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, dobitnik je foto nagrade dnevnog lista The Guardian, a sudjelovao je na nekoliko skupnih i samostalnih fotografskih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Rođen u Sarajevu (YU) 1976., diplomirao je suvremene medije na Sveučilištu Westminster u Londonu (UK), a trenutno živi i radi u Berlinu (DE) i Makarskoj (CRO).

 

O izložbi:

ODA SVRŠETKU

 

Oda Svršetku je konceptualno foto-poetsko djelo o ljubavi kao najčišćoj formi istine koja krije tajnu naše povezanosti sa beskrajnim, nevidljivim, potpunim i vječnim što nas spašava od naše vezanosti i ovisnosti za vidljivim, materijalnim i konačnim svijetom oko nas. Oda Svršetku slavi simbiozu destruktivnog i kreativnog kao perpetualnu esenciju ljubavi i kao bit previranja univerzuma sa samim sobom.

 

 

 

HIPNAGOGIJA

Granično područje između jave i sna dom je fascinantnog stanja svijesti gdje se halucinacije i vizije manifestiraju kao projekcije na naš postojeći osjećaj stvarnosti. Psiholozi ovu fazu nazivaju - hipnagogija. Halucinacije koje se javljaju za vrijeme hipnagogije fasciniraju pisce, filozofe i umjetnike dugi niz stoljeća dok su znanstvena istraživanja o njihovim uzrocima i povezanosti sa podsvjesnim još uvijek u tijeku. Ova serija fotografija alegorijska je interpretacija sjećanja na neke od osobnih hipnagoških vizija kao i mala kontribucija univerzalnom shvaćanju kolektivnog-nepoznatog.

 

 PORNG

Porng je vizualna metafora koja govori o sinhroniziranoj evoluciji, a zatim i simbiozi između tehnologije, pornografije, globalizma, seksualne sinergije i ljudske otuđenosti. Labilnost etičkih i društvenih normi kao i problemi privatnosti prikazani su uz interaktivni vid cenzure, odnosno, uz svjesnu opciju njenog uklanjanja. Porng je odgovor i pitanje u isto vrijeme kao i kolijevka spoja realnog i irealnog, paradoks toplog zagrljaja matriksa i hladnog svjetla telefonskog ekrana. Porng je konceptualno inspiriran prvom komercijalnom video igrom, Pong (1972).

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.