U srcu Makarske otvorena prva Kolekcionart Ljetna umjetnička rezidencija

Na Kačićevu trgu u Makarskoj sinoć je otvorena prva  Kolekcionart Ljetna Umjetnička Rezidencija koja će tijekom kolovoza ugostiti 7 likovnih umjetnika. U otvorenom ateljeu koji se nalazi na jednoj od najljepših gradskih lokacijas pogledom na drevni Kačićev trg i katedralu sv. Marka,  prvi će se predstaviti Ivan Oštarević , a u sljedećim tjednima u Makarsku stižu Bartol Galović, Gabrijela Perak, Marta Sever, Luisa Pascu, Tea Lovrić, i Teo Kiš. Već prva večer privukla je velik broj posjetitelja, građana i turista, a posebno zaljubljenika u umjetnost.

Prva je ovo suradnja prve digitalne art platforme u Hrvatskoj Kolekcionart i Gradskog muzeja Makarska koji imaju zajednički cilj: umjetnost približiti svima i učiniti je što dostupnijom javnosti.

-Riječ je kulturnom, kreativnom i stvaralačkom formatu kakav još nismo imali prilike ugostiti u našem gradu. Umjetnička rezidencija dio je naše Strategije razvoja kulturnog turizma i večeras možemo slobodno reći kako imamo strategiju pretočenu u stvarnost.  Nalazimo se na početku, prvi put, novi prostor, mladi umjetnici - sve nam to govori kako smo na dobrom putu.  Naravno, valja posebno istaknuti kolekcionart- jednako tako mladu virtualnu umjetničku platformu, prvu u Hrvatskoj koja povezuje mlade hrvatske umjetnike s ljubiteljima umjetnosti. Upravo oni dobili su čast da u ovom makarskom turističkom kolovozu, kada Makarska svoja vrata otvara svim gostima, budu umjetnici-gosti našeg grada koji će inaugurirati novi prostor kulturne namjene u život našeg grada, istaknuo je prilikom otvorenja Josip Karamatić, v.d. ravnatelja Gradskog muzeja Makarska.

 

Sve do 31. kolovoza u centru stare jezgre grada Makarske, na Kačićevom trgu 11, bit će otvoreni Pop Up Atelje i Galerija rezidencije u kojoj će umjetnici stvarati i izlagati svoje umjetničke radove, a svi zainteresirani, u jutarnjim ili  pozvani da u jutarnjim ili predvečernjim satima posjete atelje, upoznaju se sa umjetnicima i osjete njihovu kreativnu energiju.

 

-Uživao sam na otvorenju, bila je to jedna lijepa, topla i intimna večer na kojoj se želim zahvaliti domaćinima. Prvi put sam u Makarskoj i grad mi se čini jako lijepim, a pogotovo stara gradska jezgra. Lokacija za atelje je idealna, s pogledom na katedralu, Biokovo, česmu….Očekujem da ću u sljedećim danima malo saživjeti s gradom, upoznati lokalne stanovnike i turiste, prirodnu i kulturnu baštinu. Veselim se radovima koje planiram napraviti za vrijeme rezidencije a iskoristiti ću vrijeme i za pripreme za izložbu sljedeće godine, kazao nam je Ivan Oštarević prvi od sedam umjetnika koji čine prvu umjetničku rezidenciju u Makarskoj.