U Makarskoj svečano obilježen Dan antifašizma: Borba protiv sila zla nije bila ni idejno ni ideologijsko, već duboko ljudsko opredjeljenje

Svečanošću na Spomeniku revolucije, polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježjima te naposljetku tradicionalnom feštom u Arbunu, u Makarskoj je u srijedu ujutro obilježen Dan antifašističke borbe, 75 godina nakon organiziranja partizanskog otpora nacizmu i fašizmu. Obilježavanje je započelo ujutro na Gradskom groblju Sv. Križa gdje su se okupili predstavnici Grada, gradskih institucija, udruga te političkih stranaka položivši vijence uz minutu šutnje kod Središnjeg križa i Spomen-kosturnice, malo kasnije i kod Spomenika branitelju, nakon toga i kod Spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana da bi se potom zajedno zaputili na Spomenik revolucije gdje je tradicionalno održana centralna svečanost. U programu je nastupio Zbor umirovljenica Marineta pod ravnanjem Aleksandra Srzića, dok su vijence položili delegacije Grada, SABA-e Makarskog primorja, SABNOR-a kantona Sarajevo, SDP-a, HNS-a, HSU-a te Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata. U svojim su govorima predsjednik SABA-e Tonći Pivac, kao i kasnije gradonačelnik Makarske Tonći Bilić naglasili važnost uloge antifašističkog pokreta u kreiranju današnje demokratske i slobodne Republike Hrvatske, ali i važnost očuvanja antifašističke tradicije u vremenima koja slijede.
- Posebno smo svjedoci da su danas fašističke ideje ponovno oživjele u Republici Hrvatskoj, a to zlo se nevjerojatnom brzinom širi i podmuklo klija zavodeći posebno mlade koji se nemaju odakle upoznati s istinom o partizanskoj borbi. Antifašističke vrijednosti kojima je poražena anticivilizacijska ideologija rasnih zakona kao da gubi korak u borbi dobra i zla, pokušaja izjednačavanja antifašizma s ideologijom boljševičkog komunizma što je krajnje neprihvatljivo i uvredljivo. Antifašizam nije ni idejno ni ideologijsko, niti stranačko ili političko, već je duboko ljudsko opredjeljenje – kazao je između ostalog predsjednik makarske SABA-e Tonći Pivac, podsjetivši da je u borbi protiv Osovine zla život dalo preko 500 ljudi s našeg područja. - Zahvaljujući žrtvama našeg naroda, također zahvaljujući žrtvi i hrabrosti naših sugrađana, Makarska i Primorje dali su veliki obol u borbi u kojoj su izborene najviše ljudske vrijednosti, na kojima počiva sam napredak svijeta. Ovaj dan ispunjava nas ponosom i obavezom da ono što stekli čuvamo kao zalog budućnosti – kazao je nekoliko minuta kasnije gradonačelnik Tonći Bilić. Kao i lani, i ove su godine dodijeljena posebna priznanja od strane makarske SABA-e, a dobitnici su Stijepo Kržanić, Stipe Zelić te Lenjin Puharić. Svečanost je zaključena feštom u krcatom prostoru Arbunu uz druženje i pjesmu (nastupila je Dragana Čović) dok su organizatori za posjetitelje pripremili oko 450 porcija fažola s pancetom i kobasicama, a gosti današnje svečanosti bili su i uglednici iz SDP-a, nekadašnji ministri Ranko Ostojić i Arsen Bauk. Dodajmo za kraj, ono što je bilo posebno zanimljivo za vidjeti jest da je ovogodišnje obilježavanje Dana antifašizma, unatoč turbulentnim vremenima u kojima se Hrvatska danas nalazi, na polaganju vijenaca okupilo uzvanike sasvim različitih političkih nazora i opredjeljenja. Možda u nekim normalnijim vremenima prizor predstavnika SDP-a i HDZ-a kako zajedno stoje na polaganju vijenaca na Dan antifašizma ne bi bio nimalo poseban – no u Hrvatskoj 2016. godine on ipak djeluje prilično ohrabrujuće za sve koji u aktualnoj političkoj, i politikom uvjetovanoj, klimi u zemlji traže zrnce zdravog razuma.
Nakon 25 godina ponovno proradila fontana na Spomeniku revolucije
Današnji program na Spomeniku revolucije poslužio je i za još jednu malu svečanost. Naime, nakon otprilike 25 godina ponovno je u funkciju stavljena fontana koja se nalazi na središtu platoa Spomenika, a na kojoj su radovi trajali proteklih nekoliko tjedana. Čast rezanja vrpce pripala je Miru Nemčiću, koji je unatoč više od 90 godina na leđima pozdravio okupljene i u kratkom govoru im čestitao današnji praznik.
O. Franić
 

Zadnje vijesti



Imate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.