U Makarskoj svečano obilježen Dan antifašističke borbe

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Središnjem križu Gradskog groblja, Spomeniku hrvatskom branitelju, Spomeniku prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i Spomeniku revolucije na Glavici danas je, u organizaciji Grada Makarske, svečano obilježen Dan antifašističke borbe.


Pred Središnji križ na Gradskom groblju Sv. Križa cvijeće su položili predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom, predstavnici makarskog SDP-a, SABA-e Makarskog primorja te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Riječi odrješenja molio je mons. Pavao Banić.


Govoreći o značaju državnog blagdana gradonačelnik Jure Brkan naglasio je kako se hrvatski narod uvijek borio protiv svih oblika fašizma i okupatora, a što nam svima može biti na čast. Nakon odavanja počasti minutom šutnje za sve pale u borbi protiv fašizma položeno je cvijeće i na Spomen - kosturnici žrtvama NOB-a.


S puno pijeteta pred Spomenikom hrvatskom branitelju nazočni su se sjetili svih koji su dali život za Hrvatsku, posebno poginulima u Domovinskom ratu. Vijence su položili i zapalili svijeće predstavnici Grada Makarske, makarskog SDP-a, Saveza antifašističkih boraca Makarskog primorja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.U ime Grada Makarske zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ zahvalio je svim braniteljima koji su žrtvujući život omogućili da Hrvatska bude slobodna država. Kazao je da niti jedna isključivost nije dobra i zato svi, posebno mladi, moraju znati koliko su takve ideje opasne i čemu vode.


Prigodom polaganja cvijeća na Spomeniku dr. Franji Tuđmanu, zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić podsjetio je na povijesnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika.
- Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je antifašist, i od njega nema boljeg primjera. Znao je kako se boriti protiv fašizma i u Domovinskom ratu pokazao da može biti vođa, utemeljitelj, lider – istaknuo je Nemčić. Predstavnicima Grada Makarske u odavanju počasti prvom hrvatskom predsjedniku pridružili su se i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.


Na Spomeniku revolucije na Glavici cvijeće su, uz odavanje počasti poginulim antifašistima, položile delegacije Grada Makarske, Zajednice udruga antifašista Splitsko-dalmatinske županije, SABA-e Makarskog primorja, SABNOR-a Kantona Sarajevo, SDP-a Makarska, HNS-a Makarska, HSU-a Makarska i Foruma mladih SDP-a Makarske. Nakon toga, održan je prigodan program u organizaciji SABA-e Makarskog primorja.

J.M.
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.