U Makarskoj obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svjetski dan svjesnosti o autizmu okupio je u petak u hotelu Biokovo stručne djelatnike osnovnih škola sa Makarske rivijere, Centra za autizam Split te KBC-a Firule kao i predstavnike projekta s ,,S osmijehom u školu - pomoćnici makarskih školaraca'' koji se u Makarskoj uspješno provodi već osam godina  uz sufinanciranje iz EU fondova.

Mali razgovor o autizmu dio je promocije projekta ,,S osmijehom u školu – Pomoćnici u nastavi'' – FAZA IV, čiji je nositelj Grad Makarska, a partneri Osnovna škola oca Petra Perice, Osnovna škola Stjepana Ivičevića  i Makarska razvojna agencija MARA. U ime Grada Makarske okupljene je pozdravila privremena pročelnica Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti Sandra Vranješ istaknuvši ponos što je Grad Makarska od samih početaka dio ovog projekta koji je vratio osmjeh na lice učenicima s posebnim potrebama.

-Imamo preko 30 razvojnih projekata, a ovaj projekt je definitivno jedan od najdražih. Ovo je projekt koji je definitivno u razvojnom kontekstu među projektima koje imaju soft aktivnosti polučio najbolje rezultate. Ovo je ujedno i  jedan od prvih EU projekata Grada Makarske čije je sufinanciranje krenulo 2015, godine,a  iz EU fondova ukupno je kroz četiri faze povučeno preko 3.500.000,00 kuna. Zahvalila bih svima, Gradu Makarskoj, svim partnerima, pomoćnicima i udruzi Sunce koja provodi edukaciju , kazala je ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA Lidija Vukadin Vranješ.

Voditeljica projekta Olivia Prodan Ravlić podsjetila je da se ovaj EU projekt u Makarskoj uspješno provodi već 8 godina no integracija učenika s pomoćnicima puno dulje, već 14 godina, jer je Makarska među prvim gradovima u Hrvatskoj, odmah nakon Zagreba i paralelno s Dubrovnikom uvela prve pomoćnike u nastavi u svojim školama.

-Ovo je prilika da se podsjetimo naše Sanje Puharić koja je sa Savjetovalištem Lanterna  taj projekt započela prije 14 godina kada su počeli raditi prvi pomoćnici. Hvala joj na borbenosti i inventivnosti. Proces integracije je dug proces i bez obzira na velik broj godina, imamo još mnogo za učiti a ovaj današnji skup je prilika za to. Danas nećemo imati zaključke i rješenja, ali želimo pokazati da smo tu na raspolaganju djeci i roditeljima. Ovo je prilika za skrenuti pozornost javnosti na ovu problematiku, na našu djecu s teškoćama iz autističnog spektra, kazala je Prodan Ravlić.

Osnovna škola oca Petra Perice, kako je istaknula ravnateljica Renata Gudelj, sudjeluje u svim projektima vezanim za  učenike sa posebnim potrebama no još uvijek nema uvjete za otvaranje posebnih skupina ili odjeljenja. S druge strane, Osnovna  škola  Stjepana Ivičevića već 20 godina radi s učenicima s poteškoćama te osim učenika koji su u redovnim razredima, ima dva posebna razredna odjela i dvije odgojno obrazovne skupine.

Andrea Pašalić Jelićić, rehabilitator edukator iz Osnovne škole Stjepana Ivičevića govorila je o definiciji autizma, kako ga prepoznati te važnosti što ranijeg prepoznavanja intervencijom koja može uvelike povećati kvalitetu života i djece i roditelja.

Psihologinja Marica Garmaz koja je iza sebe ima bogato radno iskustvo u svim školama na Makarskoj rivijeri  istaknula je kako je Makarska po pitanju integracije učenike s teškoćama u razvoju oduvijek bila napredna sredina  no da porast  broja učenika  nosi nove izazove.

- Makarska je uvijek bila osviještena kad je ova tema u pitanju, bili smo primjer napredne zajednice i u bivšoj državi. Imamo stručnjake, imali smo i imamo podršku od Grada, imamo projekte. Na nama je da i dalje radimo, pratimo trendove i dogovaramo se koji model bi za nas bio najbolji, da iskoristimo naše resurse, stručnjake i budemo na najbolji mogući način podrška roditeljima a djeci omogućimo primjereno školovanje. Zato je ovo super prilika da razgovaramo i da se povežemo, istaknula je Garmaz.

U Mali razgovor o autizmu uključili su se i Mirna Carević iz Centra za autizam Split te Tomislav Franić, psihijatar iz KBC-a Firule koji su govorili o svojim iskustvima te odgovarali na postavljena pitanja, a na samom kraju  okupljeni  su imali priliku čuti i svjedočenje ,,iznutra'' odnosno čuti priče dvoje roditelja djece s poteškoćama iz autističnog spektra.

Svim sudionicima Malog razgovora o autizmu podijeljene su majice sa logom projekta ,,S osmijehom u školu - Pomoćnici u nastavi makarskih školaraca''.

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.