U Makarskoj obilježen Dan HRM-a

19.9.


Jučer (18. rujna 2011.) u Makarskoj je svečano obilježen Dan Hrvatske ratne mornarice. Izaslanstva Grada Makarske i Hrvatske ratne mornarice položila su vijence i cvijeće na Spomen-ploču bitke kod Makarske i na Spomenik hrvatskom branitelju. Zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda osvrnuo se na značenje davne bitke iz 887. koja se odvila upravo kod Makarske, kada je hrvatski knez Branimir sa svojom flotom porazio mletačko brodovlje. Podsjetio je i na stvaranje neovisne i samostalne Republike Hrvatske te na doprinos HRM-a uspjesima u Domovinskom ratu. Minutom šutnje odana je počast svim preminulim hrvatskim mornarima.
Izaslanici HRM-a i Grada Makarske, kao i mnogobrojni zainteresirani građani i turisti okupili su se, uz zvuke makarske Gradske glazbe, na ratnom brodu HRM-a „Cetina“, nakon čega su ceremonijalno u more bačeni vijenci za hrvatske mornare. Izaslanstvo Grada Makarske predvodio je gradonačelnik Marko Ožić Bebek, a HRM-a zapovjednik ratnog broda „Cetina“ Ante Sršen. Riječi molitve i blagoslov uputio je makarski župnik msgr. Pavao Banić.
Uz mnogobrojne uzvanike svečanosti bacanja vijenaca nazočili su i savjetnik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića Zlatko Gareljić i zapovjednik flotile HRM-a Ivo Raffanelli. U 10,30 sati u katedrali Svetoga Marka održana je sveta misa za pomorce.
Brod „Cetina“ otvorio je svoja vrata mnoštvu zainteresiranih, naročito djece koja nisu krila svoje uzbuđenje. Jer, ipak, nije mala stvar upoznati pravog hrvatskog mornara na ratnom brodu!


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.