Torta Makarana gastro brand Makarske

11.05.


Na radnom sastanku proširenog organizacijskog odbora za provedbu natječaja za najbolju tortu makaranu, održanom u srijedu 4. travnja u prostorijama DVD-a Makarska, dogovoren je okvirni program manifestacije. Uz užu radnu skupinu koju čine djelatnice Grada Makarske Sandra Vranješ, Lidija Vukadin Vranješ, Lara Rakušić Ivanković i Dražen Kuzmanić, pročelnik ureda za društvene djelatnosti (bio odsutan), sastanku su nazočili i suorganizatori Davor Glavina (Turistička zajednica Grada) i Vedran Ribarević (Hoteli Makarska d.d.). Zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda istaknuo je kako je glavni cilj organiziranja ove manifestacije promocija i zaštita izvornosti tradicionalne makarske slastice - torte makarane, a kako bi taj cilj bio ostvaren, Grad Makarska je ove godine čitav događaj digao na višu razinu uključivanjem većeg broja suradnika i proširenjem programa same manifestacije izbora najbolje makarane koji će se održati u nedjelju 29. svibnja u hotelu Meteor.

Program bogat,prijave u tijeku
Tako će se u okviru ovogodišnjeg Dana torte makarane, osim glavnog događaja “izbora” za onu najbolju, održati i niz prezentacija, degustacija, izložbi uz prigodni kulturnozabavni program i druženje. S obzirom na različite aktivnosti, u projekt su se uključili brojni partneri; Apfel Makarska d.o.o., Hoteli Makarska d.d., Vedrana Vela Puharić, Veljko Barbieri, Gastro Diva, Srednja strukovna škola Makarska, Gradska galerija Antuna Gojaka u Makarskoj, Gradski muzej Makarska, Pero Savanović, Udruga Uzor Veliko Brdo, Makarski Marendin, Joško Lopar, FA Tempet, hotel Park i drugi. I ove godine, vjerni prijatelj i partner projekta,makarska tvrtka Apfel d.o.o., svim prijavljenim domaćicama osigurat će poklon-bon za kupnju namirnica potrebnih za pripremu slastice, a prijave natjecatelja još traju. Obzirom na značaj, povijest i tradiciju torte makarane, Grad Makarska prijavit će način priprave slastice na natječaj Ministarstva kulture kako bi se ovaj gastro biser našega grada i podneblja zaštitio i proglasio nematerijalnim kulturnim dobrom grada što su za svoje tradicionalne specijalitete učinile i druge sredine.


Program Dana torte makarane (radna verzija)
Iako službeni program još uvijek nije preciziran točnom satnicom održavanja, prema onome što smo doznali šesti izbor za najbolju makarsku slasticu bit će zaista sadržajan. Organizacijski odbor će pravodobno objaviti službenu verziju, no već iz ove privremene vidljiv je značajan pomak u odnosu na prethodne godine. Razlog više da građani svojim dolaskom podrže nastojanje brendiranja makarskog gastronomskog proizvoda temeljenog na tradiciji.
- Predavanje: Tradicija i povijest torte makarane Veljko Barbieri;
- Cocktail dobrodošlice
- NATJECANJE ZA IZBOR NAJBOLJE TORTE MAKARANE ZABAVNI PROGRAM
- “Prošlost u budućnosti” uz UZOR - Veliko Brdo
- Folklorni ansambl Tempet Klapa
PREZENTACIJE
- promocija i izlaganje 1. suvenira torte makarane u ponudi hotela Park
- promocija i izlaganje rada Srednje strukovne škole Makarska (rafioli)
- izložba tradicionalnog posuđa
- degustacija rožulina i maraskina


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.