Tjedna najava događanja u sklopu Makarskog ljeta

28.7.08.

• 29. 7. (UTORAK) – 21,00 SAT
LJETNO KINO
PREDSTAVA – OGLEDALA
(GORAN MATOVIĆ I TONKO MAROEVIĆ)


“Ogledala” su autorski projekt dramskog umjetnika Gorana Matovića, koji i sam kaže kako je riječ o djelu koje se odupire uobičajenim žanrovskim svrstavanjima.
Na ideju o pokretanju projekta Matović je došao nakon prošlogodišnje izvedbe Ujevićeve poezije. Predstava je zamišljena kao trokut razgovora Borges-Matović-Maroević. Prvi i treći dio razgovora zadani su tekstovi, dok će razgovor o Borgesu nastajati na pozornici.
Glazbu za "Ogledala" skladao je Arsen Dedić, a na pozornici Ljetnog kina uz Matovića će govoriti akademik Tonko Maroević. Tražeći formu za interpretiranje djela, Matović kaže kako je upravo u Tonku pronašao idealnog partnera.• 29. 7. (UTORAK) – 21,00 SAT
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE – SPLITSKI KOMORNI TRIO
(Jadranka Garin - klavir, Željko Milić – klarinet, Mihovil Karuza– violončelo)Pijanistica Jadranka Garin klavir je počela učiti u Čileu gdje je i rođena, nastavila u Splitu u srednjoj glazbenoj školi, a diplomirala je u Zagrebu na Muzičkoj akademiji 1986. godine u klasi prof. Harryja Guseka. Godine 1990. završava na istoj Akademiji poslijediplomski studij u klasi prof. Vladimira Krpana. Kao učenica i studentica, osvaja brojne nagrade, usavršava se na međunarodnim seminarima, te nastupa s mnogobrojnim umjetnicima. 1993. bila je službena klavirska korepetitorica na Međunarodnom violinističkom natjecanju „Vaclav Huml“ u Zagrebu, a 1994. i na Međunarodnom seminaru za flautu na Hvaru. Na susretima mediteranskih akademija u Italiji, Grčkoj i Siriji redovito je nastupala predstavljajući djela hrvatskih skladatelja. Nakon pedagoškog rada u školi J. Slavenski u Zagrebu djeluje kao klavirska pedagoginja i korepetitorica od 1988. na glazbenoj školi J. Hatze u Splitu. Od 1990.-1997. vanjska je suradnica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a od 1997. – 2003. predavačica je klavira na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Od 2003. djeluje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u zvanju docentice, a od 2005. pročelnica je klavirskog odsjeka splitske Umjetničke akademije.

Klarinetist Željko Milić rođen je u Splitu 1959. Temeljno glazbeno obrazovenje stekao je kod prof. V. Svilanovića, a diplomirao je u klasi eminentnog klarinetiste prof. M. Stefanovića. Dobitnik je više vrijednih nagrada na državnim natjecanjima (dva puta s maksimalnim brojem bodova), a na međunarodnom natjecanju Glazbene mladeži osvojio je specijalnu nagradu. Od godine 1984. prvi je klarinetist orkestra HNK-a u Splitu, kada započinje i svoju koncertnu djelatnost kao solist i komorni glazbenik. Kao vrstan solist, surađuje s uglednim orkestrima i vrsnim dirigentima. Pedagogijom se bavi još od studentskih dana. Radio je u osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi, a od 1998. predaje klarinet na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Zvanje docenta stekao je 2002. godine.

Violončelist Mihovil Karuza prvu glazbenu poduku stječe na glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, u klasi prof. Vladimira Lukasa. Završava studij violončela u klasi prof. Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1996. godine, a magistarski studij 2004. godine na Pennsylvania State University u klasi prof. Kim Cook. Usavršavao se na majstorskim tečajevima kod svjetski poznatih glazbenika. Tijekom školovanja i studija dobitnik je brojnih nagrada. Bio je stalni član Zagrebačke filharmonije, potom solo violončelist orkestra Opere HNK u Splitu, te od 2002. do 2004. godine solo violončelist Altoona Symphony Orchestra. Nakon povratka u Hrvatsku nastavlja djelovati kao solo violončelist orkestra Opere HNK u Splitu. Kao solist nastupa uz ugledne orkestre, a snimio je i CD. Bavi se i glazbenom pedagogijom kao docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, profesor je na Osnovnoj glazbenoj školi Lovro pl. Matačić u Omišu, a održava i majstorske tečajeve u inozemstvu. Mihovil Karuza svira na violončelu Lorenzo Storioni Cremona.


PROGRAMLudwig van Beethoven
Trio u B-duru za klavir, klarinet i violončelo, op. 11
- Allegro con brio – Adagio - Allegretto

Max Bruch
Nokturno za klavir, klarinet i violončelo, op. 83, br. 6

PAUZA

Johannes Brahms
Trio za klavir, klarinet i violončelo u a-molu, op. 114
- Allegro – Adagio - Andante grazioso - Allegro• 30. 7. (SRIJEDA) – 21,30 SATI
KAČIĆEV TRG
KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA –
GRADSKA GLAZBA IMOTSKI


Imotska Glazba je po zapisima osnovana 1870. g. Njeguje sve vrste muziciranja koje pripadaju domeni rada puhačkog orkestra. Orkestar čini 60-ak stalnih glazbenika različitog uzrasta između 11 i 74 godine, a pretežno su to mladi ljudi. Zadnjih godina orkestar je nastupao u Mađarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Slovačkoj i Austriji. Na 15. natjecanju hrvatskih puhačkih orkestara u Ravnoj Gori 2000. g. orkestar je osvojio 1. mjesto i zlatnu plaketu u A kategoriji. Na državnim natjecanjima 2002.. i 2004.g. osvajaju srebrne plakete. U kolovozu 2000. g. izlazi prvi CD pod nazivom „Glazba s Modrog jezera", a u prosincu je svjetlo dana ugledao i drugi CD pod nazivom „Glazba s Modrog jezera 2" pod etiketom izdavačke kuće Menart. Zlatnu plaketu i titulu najboljeg puhačkog orkestra u Hrvatskoj osvojili su na Državnom natjecanju 2006. g. u Selcima kod Crikvenice.
Ivan Glibota -Crni vodi orkestar od 1995.g. i svojim radom i zalaganjem zaslužuje iskrene čestitke za ovu nagradu i sve što je napravio.


• 1. 8. (PETAK) – 21,00 SAT
RIVA
ZABAVA – PLOVEĆA KNJIŽARA


Brod knjižara krcat knjigama i književnicima, glazbenicima i ostalim umjetnicima 19. srpnja kreće na svoju veliku ljetnu turneju u 14 destinacija na Jadranu - od Crikvenice do Makarske.
Riječ je o jedinstvenoj kulturno-turističkoj manifestaciji koja promiče hrvatske knjige i pisce te ih dovodi do najudaljenijih hrvatskih otoka s ciljem poticanja kulture čitanja i pisanja.
Brod knjižara plovit će s nekoliko tisuća naslova knjiga i razne druge literature praćene zabavnim programom, animacijama za djecu, gostima piscima i glazbenicima, obogaćujući na taj način ukupnu hrvatsku turističku ponudu.
Tijekom dvotjedne turneje Brod knjižara će od 19. srpnja do 1. kolovoza uploviti u 14 mjesta na jadranskoj obali, a 1. kolovoza gostovat će i u Makarskoj.
Uplovljavanjem Broda knjižare u luku od 10 sati ujutro počet će cjelodnevna zabava u kojoj će osim pisaca sudjelovati klape, orkestri, brojni umjetnici, grupa Belfast Food, lokalni pisci i pjesnici te brojni drugi gosti iznenađenja.
Stanovnici, gosti, domaći i strani turisti na Brodu knjižari imat će priliku kupiti najpoznatije naslove na hrvatskom i stranim jezicima.


• 2. 8. (SUBOTA) – 21,00 SAT
RIVA
ZABAVA – PLOVIMO HRVATSKOM UZ HRVATSKO

 

S ciljem promocije hrvatskih proizvoda i suvenira iz unutrašnjosti zemlje na Jadranu ovog će se ljeta, od 2. do 15. kolovoza, u 14 mjesta na obali i otocima održavati manifestacija "Plovimo Hrvatskom uz hrvatsko". 

Ovoljetna manifestacija održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma i uz podršku Hrvatske gospodarske komore, voditelj tog projekta Zoran Vojnović naglasio je da se u sklopu manifestacije predstavlja i 15-ak hrvatskih proizvođača hrane, pića, suvenira i drugih hrvatskih proizvoda.
Okosnicu manifestacije čini stari jedrenjak (Nirvana) s posadom od 40-ak osoba, jedrenjak svaki dan pristaje u drugom mjestu gdje se, uz promociju i degustaciju različitih izvorno hrvatskih proizvoda, priređuje i kulturno-zabavni program.
Sve to - pridonosi obogaćivanju turističke ponude pojedinih mjesta te potrošnji hrvatskih proizvoda.• 3. 8. (NEDJELJA) – 21,00 SAT
LJETNO KINO
PREDSTAVA – HRVATSKI KOKOŠINJAC
(HISTRIONI)Cabaret nastao na temelju i danas aktualnih satiričkih dosjetki A.G.Matoša, među kojima je i ona o Saboru kao kokošinjcu.
Cabaret znakovita naslova prva je premijera u sklopu Prvih Gumbekovih dana, a nastao je na temelju i danas aktualnih satiričkih dosjetki Antuna Gustava Matoša, među kojima je i ona o Saboru kao kokošinjcu, a koju je i Zlatko Vitez ponovio u vrijeme dok se još bavio politikom.
Ili kako on sam kaže:
Danas, već davne 1995. u proljeće, kada sam se ja bavio politikom a ne ona sa mnom, našalih se Matoševom dosjetkom o Saboru kao kokošinjcu. Ni u snu mi nije palo na pamet da će to toliko povrijediti „uvažene sabornike“ – jer – „iznad Sabora je samo Bog“ te mnogi od njih zatražiše moju ostavku na mjesto ministra kulture.
Prvi jurišnički udar sabornika na moju pozamašnost, tj. glasovanje o (ne)povjerenju ministru koji se drznuo uvrijediti kokice i pijetliće predsjednik Tuđman je neutralizirao rekavši mi: „Dobro si im i rekel“. No drugi tihi udar ( čitaj:podmukli ) – nisam.
Odoh na mirnije savjetničko mjesto, ali im je predsjednik Tuđman za nekoliko godina vratio (1998.g.), imenujući me kao zastupnika baš u – Sabor. Mnogi su me ljudi pitali: „A kaj ti je ta politika trebala?“
Svoje političke uloge „odigrao“ sam s više ili manje uspjeha kako sam najbolje umio i znao, ali sam nešto važno za budući moj život u kazalištu naučio. Za glumce i ljude od kazališta se uobičajno kaže da su tašti i egoistični. Kaj god!
Ne znam kako stoje stvari u drugim zemljama, ali za hrvatske političare mi hrvatski kazalištarci smo – „male bebe“. Stoga i izvodimo „Hrvatski kokošinjac“ baš na „Gumbekovim danima“, a što se tiče Matoša aktualniji je više nego ikad. Vjerujte mi, ne prođe ni jedan dan da me netko na ulici ne zaustavi i kaže: „Dobro ste im i rekli, ono o kokošinjcu!“
uloge: Zlatko Vitez, Zvonko Presečki, gosti iznenađenja
redatelj: Zlatko Vitez
autor: Zlatko Vitez, Anutn Gustav Matoš
produkcija: GD Histrion


• 4. 8. (PONEDJELJAK) – 22,00 SATA
LJETNO KINO
VEčER MAKARSKIH KLAPA - KLAPA ADRIONKlapa Adrion je osnovana 1993. godine. Članstvo u klapi varira od 6 do 9 članova. Do sada su izdali jedan nosač zvuka, a u pripremi je i drugi. Već godinama (kao i ove godine) sudjeluju na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje je njihov nastup uvijek zapažen. Izdvajamo također njihovo sudjelovanje na Festivalu u Kaštelima, na Sudamji u Splitu, u HNK Split, nekoliko nastupa u KD Vatroslav Lisinski... U svom repertoaru pjesama Adrion njeguje dalmatinski, duhovni i klasični izričaj. Česti su gosti na radijskim postajama diljem Hrvatske. Prošle godine Adrion je na četvrtoj izlučnoj polufinalnoj večeri Omiškog festivala osvojio 2. mjesto, tj. nagradu stručnog ocjenjivačkog suda, te 1. mjesto na makarskom Festivalu klapa uz mandoline i gitare.
Ove godine Adrioni slave svoj 15. rođendan, te nam stoga pripremaju pravu feštu i niz iznenađenja, koja će, sigurni smo, oduševiti mnoge. Tko će biti gosti na rođendanskom slavlju Adrionima, vidjet ćemo u ponedjeljak 4. kolovoza na Ljetnoj pozornici.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.