Tjedan botaničkih vrtova u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina

PRIOPĆENJE IZ PARKA PRIODE BIOKOVO

U sklopu Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina JU Park prirode Biokovo organizirao je niz događanja koji su rezultat revitalizacije Vrta.

Zbog iznimnog značaja Biokovskog botaničkog vrta Kotišina Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ u suradnji s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu i uz potporu lokalne zajednice prošle godine je inicirala revitalizaciju botaničkog vrta. Revitalizacija Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, kojeg je njegov osnivač fra Jure Radić zamislio kao „ograđeni dio prirode“ gdje će se zadržati prirodni oblici vegetacije sa samorodnom florom, za osnovni cilj ima očuvanje tog dijela prirodne baštine Parka prirode Biokovo.
Također se indirektno postavljaju temelji razvitka ekoturizma unutar lokalne zajednice, a i šireg područja.
Ovim projektom, u kojeg je aktivno uključena i lokalna zajednica, namjera je Ustanove, kao inicijatora revitalizacije botaničkog vrta, kroz informiranje lokalnog stanovništva i ostalih posjetitelja podići svijest o potrebi očuvanja prirodne baštine uključujući endemske, reliktne, zaštićene i ugrožene vrste bilja, kao i razvijanje svijesti o potrebi odgovornog ponašanja prema prirodi. Uz to namjera nam je promovirati Biokovski botanički vrt Kotišinu, olakšati posjetiteljima snalaženje u obilasku Vrta, te omogućiti upoznavanje biokovskih reprezentativnih biljnih vrsta.
Na ovaj način želimo potaknuti turiste i ostale posjetitelje koji posjećuju Makarsko primorje da posjete botanički vrt u Kotišini i Park prirode Biokovo.
S obzirom na zahtjevnost radova na revitalizaciji vrta, u suradnji s Volonterskim centrom udruge Mi – Split, po prvi puta smo angažirali volontere.
Nakon edukacije u sjedištu Stručne službe u Podgori, volonteri su pod stručnim vodstvom obišli Botanički vrt Kotišinu, nakon čega su upućeni u rad. Sudjelovali su u uređenju vrta i stručnoj hortikulturnoj njezi biljaka po uputama djelatnika naše Ustanove. Također su sudjelovali u akcijama iskorjenjivanja agresivne invazivne vrste pajasena Ailanthus altissima koja se jako brzo širila na području botaničkog vrta. Volonteri će i u narednom periodu nastaviti pomagati pri održavanju Vrta.

Revitalizacija biokovskog botaničkog vrta uključuje, vremenskim slijedom dolje navedene akcije:
Stručnu potporu revitalizacije biokovskog botaničkog vrta - izlazak na teren, determiniranje biljaka, privremeno etiketiranje biljaka, fotografiranje biljaka te davanje uputa o uređenju i održavanju Vrta.
Uređenje i popravljanje staza po uputama stručnjaka, te osiguranje stručne hortikulturne njege biljaka.
Akcije iskorijenjena agresivne invazivne vrste pajasena Ailanthus altissima koja se jako brzo širi na području botaničkog vrta.
Postavljanje informativno-edukativnih panoa, ploča s oznakama kretanja po stazama vrta, klupica i ogradica unutar granica botaničkog vrta.
Etiketiranje biljnih vrsta unutar botaničkog vrta.
Tiskanje karte Biokovskog botaničkog vrta Kotišina i tematskog plakata.

Zahvaljujući revitalizaciji Biokovskog botaničkog vrta Kotišina, koja i dalje traje, naš botanički vrt u je ušao u Konzorcij europskih botaničkih vrtova i kao rezultat toga Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ se u suradnji sa Sekcijom botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva uključila i organizirala događanja u Biokovskom botaničkom vrtu „Kotišina“ koja će se odvijati u sklopu Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske od ponedjeljka 30. svibnja do subote 4. lipnja 2011. godine.
Povodom Tjedna botaničkih vrtova i arbotetuma djelatnici Ustanove sudjelovati će na svečanom otvaranju Tjedna koji će se u ponedjeljak 30. svibnja održati u Zagrebu, a tom prigodom će stručna suradnica biolog – ekolog Zvjezdana Popović održati predavanje o Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina.
Tijekom navedenog Tjedna u botaničkom vrtu Kotišina organizirati će se besplatni stručni obilasci Vrta, prezentacije, likovne radionice pod vodstvom Dese Marijete, predavanja, projekcije filmova i druženje uz biljne koktele i napitke, a u kojima će sudjelovati učenici OŠ“Tučepi“ iz Tučepa i OŠ“Stjepana Ivičevića“ iz Makarske, kao i svi zainteresirani posjetitelji.
U srijedu 01. lipnja naš Vrt u Kotišini posjetiti će snimateljska ekipa HRT-a koja će snimati prilog o događanjima povodom navedenog Tjedna, a koji će se emitirati isti dan u dnevnim emisijama.

Tjedan botaničkih vrtova i arbotetuma Hrvatske odvijat će se pod visokim pokroviteljstvom Ministarsva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Državnog zavoda za zaštitu prirode, Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstva turizma i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva republike Hrvatske.

PROGRAM

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.