Svečano otkriven Spomenik PPN Kobac: Vječni spomen na hrvatske vitezove Tomislava Skočibušića, Markicu Rosu, Boru Bandića i Stipu Ursića

Bili su mladi, gotovo djeca, te 1992. godine, kada su Tomislav Skočibušić, Markica Roso, Boro Bandić, Stipe Ursić poginuli braneći Hrvatsku na Dubrovačkom bojištu 5. srpnja. Jer, jedini san im je bio imati svoju domovinu, a takva sreća ne pita za cijenu, a ona je bila visoka, njihovi životi.

Prolazile su godine, pa i desetljeća, u njihovim obiteljima, među suborcima Udruge Posebne namjene ‘Kobac’, srca su žarko željela da se mogu pokloniti i pomoliti pred spomen obilježjem, u čast Tomislavu, Markici, Bori, Stipi.

Zahvaljujući inicijativi Udruge PPN ‘Kobac’, podršci Grada Makarske, kiparu Brunu Maganiću, koji je osmislio i darovao umjetnički potpis obilježju, svečano su djeca poginulih Kobaca otkrila Spomenik Postrojbi posebnih namjena ‘Kobac’, uz blagoslov don Mislava Šaškora, koji krasi križanje Zagrebačke ulice s Ulicom Put Požara. Kao svjetionik je Domovinskog rata koji podsjeća na hrabrost, na težak put rađanja Republike Hrvatske, svim građanima Makarske, ali i svim namjernicima čiji će pogled zastati na umjetničkom djelu visine dva i pol metra.

Da se otkrivanje Spomenika čekalo s nestrpljenjem vidljivo je bilo po velikom broju okupljenih. Uz obitelji poginulih pripadnika PPN ‘Kobac’ postrojena je bila Postrojba s preživjelim ratnicima, predvođenima ratnim zapovjednikom Ivanom Glibotom, s hrvatskom trobojnicom i zastavom Postrojbe na stjegovima. Uz njih sreću trenutka podijelili su i uveličali Robert Brzica, predsjednik Udruge PPN Kobac, admiral Ante Urlić, ratni zapovjednik 156. brigade HV, gradonačelnik Jure Brkan, zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ, kipar Bruno Maganić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, posebni savjetnik za poslove obrane general Damir Krstičević, Božo Zadro, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te Ivica Ušljebrka, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, udruge proizašle iz Domovinskog rata, predstavnici Općina s primorja te građani.

Nakon riječi voditeljice Žane Šulenta, i odavanja minutom šutnje pijeteta svim poginulim hrvatskim braniteljima, glazbenu uzvišenost svečanosti podarila je klapa Srdela.

-Dugo smo čekali ovaj dan. Ponosni smo na Grad Makarsku, hvala gradonačelniku Juri Brkanu, nadasve njegovu zamjeniku Jozi Vranješu koji je vodio projekt. Veliko hvala kiparu Bruni Maganiću koji je došao iz Kanade kako bi osmislio ovo umjetničko djelo, upravo onako kako smo mi to zamišljali i željeli. Spomenik je pun simbolike, od čuvanja, svoje, hrvatske stijene, do samog spomenika ‘Kopca’, koji je znak da se za obranu Hrvatske bilo spremno ginuti, a naši suborci su podnijeli tu žrtvu – istaknuo je Robert Brzica.

Admiral Ante Urlić prisjetio se dana kada mu je došao Ivan Glibota i iznio ideju o formiranju PPN Kobac. – Oni su bili najbolji vojnici, bili su mladi, ali spremni ginuti za domovinu. Poručujem da čuvate uspomenu na viteštvo ovih i svih hrvatskih branitelja – ustvrdio je Urlić naglasivši da je 156. brigada Hrvatske vojske časno obavila svoju dužnosti i zasluži su za slobodu Hrvatske.

Gradonačelnik Jure Brkan je u osobno i ime Grada zahvalio PPN Kobac na obrani Hrvatske i životima koje su položili za slobodu domovine.

–Neka ovaj spomenik bude vama na ponos, nama na čast, a djeci podsjetnik koliko je skupa bila sloboda – poručio je Brkan, uz naglasak kako je ova gradska vlast među prioritetima imala čuvanje uspomene na hrvatske vitezove, a o tome svjedoče imena Ulice Mate Vladića, Ulice Zorana Lendića, Spomenik ‘Kobac’, a ranije Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, Spomenik hrvatskom branitelju.

Na jučer održanoj svečanosti otkrivanja Spomenika Postrojbi posebnih namjena Kobac uručene su zahvalnice. Dobili su ih gradonačelnik Jure Brkan, zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ, Mario Pavlinović, predsjednik Mjesnog odbora Zelenka, Ivan Skender.

-Kada smo govorili da ćemo podići Spomenik navodili su tisuću razloga protiv. Gradonačelnik i ja smo našli milijun razloga za. Sada smo ponosni da smo uspjeli. ‘Kobac’ podsjeća na žrtve koje su hrvatski vitezovi pretrpjeli za stvaranje hrvatske slobode – naglasio je zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

Zahvalnost svima koji su zaslužni za podizanje spomenika koji čuva istinu o Domovinskom ratu, obrani i stvaranju slobodne Hrvatske iskazao je general Damir Krstičević.

- Ovi mladi ljudi krenuli su u obranu domovine kada je bilo najpotrebnije. Hvala gradonačelniku Juri Brkanu i svima zaslužnima što sada stojimo pred Spomenikom koji čuva vrijednosti Domovinskog rata, a to i jest naš zadatak. Zahvalni moramo biti 156. brigadi HV koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani juga Hrvatske, i svim hrvatskim braniteljima – poručio je general Krstičević.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred Spomenikom Postrojbi posebnih namjena ‘Kobac’, a poklonili su se delegacija Vlade RH s generalom Damirom Krstičevićem na čelu, delegacija Grada Makarske koju je predvodio gradonačelnik Jure Brkan te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, misa zadušnica za poginule pripadnike PPN ‘Kobac’ služena je u crkvi Kraljice mira.

Među onima koje su ispunile posebne emocije je bila Danijela Primorac, kći hrvatskog viteza Bore Bandića. Danas majka trojice sinova, Borisa, Luke-Tome, te jednomjesečnog Franka, teško je riječima iskazivala sreću jer je sudjelovala u otkrivanju Spomenika.

- Hvala gradskoj vlasti koja je prepoznala našu želju, svima koji su bili uz nas da naš ‘Kobac’ sja na Zelenki i u Makarskoj – drhtavim glasom je kazala Danijela.

Jasna Morović

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.