Svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada 24.listopada

29.10.09.


Piše A.D.
Foto Smiljan Topić i Ivor


Svečana sjednica Gradskog vijeća u hotelu Osejava središnji je dio proslave Dana grada Makarske, održana pod predsjedanjem dr. Damira Mendeša. Makarska je grad bogate tradicije i povijesti na koju su Makarani ponosni. Zato je u povodu Dana grada tiskan Službeni glasnik posvećen povijesti poluotoka Sv. Petar, antičkog naselja, koji je igrao važnu ulogu u razvoju Makarske. Pronađeni arheološki materijali i dijelovi antičke gradnje upućuju na zaključak da je upravo Sv. Petar ishodište naselja Muccurum, odnosno kasnije Makarske.
Izlaganje gradonačelnika Bebeka
- Posebno smo ponosni na 24. listopada 1864.g., kada je don Kažimir Ljubić u vijećnici progovorio hrvatskim jezikom, a potom «Općinsko viće» odlučilo da narodni jezik proglasi službenim umjesto tada važećeg talijanskog. Prva je to učinila Makarska - istaknuo je dr. Marko Ožić Bebek u pozdravnom govoru. Zatim se osvrnuo na projekte, koje je aktualna vlast obećala na izborima, a koji će promijeniti Makarsku i građanima donijeti bolji život. Projekti su uglavnom u poodmakloj fazi realizacije, naveo je dr. Bebek, te izrazio nadu da će većina biti završena do kraja mandata. Naveo je potom izmjene Prostornog plana čime se omogućava u prvom redu legalizacija mnogih kuća i ozakonjenje turističke djelatnosti u domaćinstvima. Za lukobran je dobivena lokacijska dozvola, pa bi uskoro makarska luka trebala biti upisana u nautičke karte kao sigurna. Radi se na idejnom projektu žičare do Biokova ( Zagon – Vošac). Također se priprema dokumentacija za novi sportski centar na Platnu prema Tučepima. Sljedeći tjedan potpisuje se ugovor za umjetnu travu za terene na Sportskom centru. Izmjenama Prostornog plana omogućit će se gradnja trgovačkog centra na lokaciji današnjeg Građevnog poduzeća, koji će Makarskoj dati pravu dimenziju grada. Osim trgovina, centar će sadržavati tri kino-dvorane, koje će služiti i kao kongresne, i tako otvoriti mogućnost razvoja kongresnog turizma. Intenzivno se pregovara sa zagrebačkim fakultetom o otvaranju izdvojenog stručnog studija kineziologije, a s Centrom Marušić otvaranje fizioterapeutskog studija. Makarska će se intelektualno uzdizati. Od posebnog značaja za budućnost Makarske gradonačelnik Bebek je istaknuo izradu gospodarske studije razvoja.
-U sve zaselke Makarske dovodi se voda, dogodine kreću stanovi POS-a i stanovi za branitelje - najavio je dr. Bebek. Za realizaciju projekata zatražio je potporu svih političkih stranaka, građanstva i gospodarstva.Zahvala iz Njemačke
U ime gostiju na pozivu je zahvalio predstavnik Steina German Leger. Istaknuo je 20-godišnje prijateljstvo Makarske i njemačkog grada te izrazio nadu u unaprjeđenje odnosa.
U hotelu Osejava priređen je domjenak, a i zapjevalo se uz klapu Srdela.
U katedrali sv. Marka služena je misa za Domovinu.Svečanoj sjednici su nazočili brojni predstavnici javnog, društvenog i političkog života grada. Pridružili su im se gosti iz prijateljskih gradova Steina i Neumarkta iz Njemačke, zatim Budve, Splita, Omiša, Trogira, Metkovića, Vrgorca, Hvara, Vukovara, Solina, Sinja, Trilja, Dugog Rata, Ciste Provo, Zagvozda, Županije, te općina Makarskog primorja kao i saborski zastupnik Boris Matković te zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.