Struja iz sunčeve energije u osnovnim školama i gradskoj dvorani

10.09.2010.

Osnovne škole o.Petra Perice i Stjepana Ivičevića, te Gradska sportska dvorana prvi će u Makarskoj struju dobivati iz sunčeve energije. Bit će to pilot projekt njemačkog proizvođača energosistema B&W Energy u dogovoru s gradonačelnikom dr. Markom Ožićem Bebekom.
Za financiranje fotokolektora kojeg treba postaviti na krov zgrade Grad će konkurirati kod Fonda za energetsku učinkovitost. O izradi predstudije za spomenuta tri javna objekta gradonačelnik je razgovarao s predstavnicima njemačke tvrtke B&W, proizvođač novih energetskih sustava obnovljive energije, Josefom Buschom i Antonom Wissingom.
Hrvatska obala i najsunčaniji makarski kraj imaju 60 posto više mogućnosti zbog prosjeka sunčanih dana dobivati struju iz fotokolektora na sunčevu energiju nego primjerice Njemačka. Dok u Njemačkoj struja proizvedena iz sunčevog sustava sudjeluje s 3 do 4 posto u elektromreži, jer se višak struje prodaje po većim cijenama. Sveukupno obnovljivi izvori električne energije od vjetra, sunca i biomasa u Njemačkoj sudjeluju ukupno sa 16 posto, u Hrvatskoj je iskorištavanje prirodnih izvora tek u povojima.
Korištenje struje dobivene direktno iz sunca posebno je zanimljivo za kuće namijenjene turizmu, je se kroz 4 do 6 godina investicija vrati.
Njemački proizvođač otvara kroz mjesec do dva dana tvrtku u Hrvatskoj, vjerujući kako će se sve veća popularizacija korištenja prirodne energije proširiti ubrzo i u naše krajeve. Također se očekuje uključivanje države u poticanju i povoljnom kreditiranju takvih projekata.
Investicija nije mala, ali je brzo isplativa. Predstavnici njemačkog proizvođača su izveli računicu za 70 četvornih kvadrata krovnih fotokolektora, koji mogu proizvesti godišnje 15 tisuća kWh struje, dok četveročlano domaćinstvo prosječno troši oko 6.000 kWh. Dakle, ugradnja 70 kvadrata fotokomora košta 25 tisuća eura ili 182 tisuće kuna. Kada bi se svih 15 tisuća kWh struje dobivene iz sunca prodalo HEP-u, godišnje bi se zaradilo oko 50 tisuća kn, što znači da bi se investicija isplatila u nepunih 5 godina. Ili se proda višak nepotrošene struje i zaradi 25 tisuća kn. Uz proizvodnju struje može se dobiti i toplinska energija.
Montaža od krovnih modula kabelom do glavnog sata za struju je jednostavna, kažu proizvođači.
Kako se sada cijene kreću do 10 kWh, prodaju se po cijeni od 3,4 kn, od 10 do 30 kWh prodaju se po 3 kn, a od 30 kWh po 2,1 kn. Ako se s HEP-om potpiše ugovor, on vrijedi 12 godina.
Na hrvatsko tržište izlazi njemački B&W Energy, s web adresom www.bw-energy.de.

Piše: Ana Dragičević
Slika: Smiljan Topić