Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Makarskoj: Marijan Ban, grupa Aerodrom i velika pučka fešta doveli nekoliko tisuća posjetitelja na rivu

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u organizaciji Grada Makarske, obilježeni su sinoć (srijeda) velikom pučkom feštom, okrunjenom koncertima Jurice Pađena i grupe Aerodrom te Marijana Bana i njegovih Diktatora, koja je na gradskoj rivi u sjajnoj atmosferi okupila nekoliko tisuća posjetitelja. Nakon što je u popodnevnim satima riva ‘očišćena’ od automobila postavljena je velika pozornica te brojni štandovi koji su se protezali praktički do križanja s Radićevom, a taj je veliki prostor, čim je palo sunce, počela puniti rijeka posjetitelja – gužva se povećavala svakim korakom sve do zgrade Grada, gdje je službeni program malo iza 21 sat započeo voditelj Denis Šabić. U ime Grada Makarske okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, podsjetivši na važnost jučerašnjeg datuma za noviju hrvatsku povijest, te na ulogu makarske 156. brigade u Domovinskom ratu, zaželio posjetiteljima što bolju zabavu. Interesantan detalj dogodio se i koji trenutak kasnije, kada je na pozornicu uz aplauz iz mase izišao direktor TZ grada Makarske Tonči Lalić, u društvu Vibora Devivija i njegove supruge Annette – naime, Makaranin koji sa suprugom živi u Švedskoj jedan je od najvjernijih posjetitelja Makarskog kulturnog ljeta i nije propustio gotovo nijedno događanje, što su primijetili i u TZ -u te mu se odlučili zahvaliti poklonom, slikom akademske umjetnice Sanje Srzić. Nakon toga je i započeo veliki koncert, koji su otvorili Jurica Pađen i njegovi Aerodromi nizanjem što svojih autorskih, a što hitova Pađenovih generacijskih kolega Branimira Štulića, Srđana Sachera, Jure Stublića, odnosno jahača novovalne glazbe koja je početkom 80-ih iznjedrila neke od najboljih rock autora na ovim prostorima. Prava je fešta, pak, uslijedila kada se na pozornicu popeo Marijan Ban s Diktatorima. Frontmen nekadašnje Daleke obale i danas je u stanju jednim potezom kontrolirati masu od nekoliko tisuća ljudi što je i pokazao već na prvoj pjesmi, Mojoj lijepoj, kada su se s makarske rive već na prvi Banov ton vinule rakete u nebo, a publika počela plesati i pjevati. Lista pjesama Daleke obale, koja mu i danas čini veći dio repertoara, jednostavno je i dalje sjajan recept za stvaranje atmosfere, a uz karizmu kakvu posjeduje ovaj splitski dvometraš rašpastog glasa, nameće se zaključak da je na datum kakav je bio jučerašnji zapravo prilična privilegija imati Banov koncert. A uz prepunu rivu, nećemo pretjerati ako zaključimo da je Makarska imala jedan od najboljih programa obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Dalmaciji.
O. Franić

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.