Spektakl u sklopu proslave Dana HRM-a: Uprizorenje slavne pomorske bitke iz 887. u gradskoj luci

Dan Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj i ove će godine biti obilježen uz već tradicionalno uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana u makarskoj gradskoj luci, a proslava će se nastaviti uz koncert grupe Dalmatino na gradskoj rivi!

U nedjelju, 18. rujna već od 19,00 sati možete pogledati Ples drvenih brodica koje organizira PŠRD-Arbun - Sekcija drvenih brodova. Spektakl u gradskoj luci, uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova, održat će u 20,00 sati., a svi sudionici zajedno će od 19,30 sati krenuti od PŠRD-a Arbun rivom do velikog mula uz već tradicionalnu pratnju karlovačkih bubnjara i Gradske glazbe Makarska. Ovogodišnja povorka mogla bi biti najmasovnija dosada budući su svoj dolazak potvrdili gusari iz Komina, Župe Dubrovačke, Omiša, Krvavice, Krvavička mornarica, Dubrovački trombunjeri….

Dan Hrvatske ratne mornarice u Republici Hrvatskoj obilježava se 18. rujna na dan kada su 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj 'Mucules' neretvanski gusari Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu pod Biokovom koji je davne 887. bio poprište bitke.

Grad Makarska i Turistička zajednica Grada Makarske s organizacijom uprizorenja ove slavne bitke započeli su još prije deset godina, s ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni. U spektaklu sudjeluje preko 100 sudionika, glumaca i tehničkog osoblja, a atmosferi dodatno doprinose specijalni zvučni i svjetlosni efekti.

Pridružite nam se u nedjelju na gradskoj rivi već od 19,00 sati i saznajte zašto je uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana postao jedan od najposjećenijih događanja na Makarskoj rivijeri u posezoni!

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.