Spašavanje izletnika zarobljenih na zaleđenoj biokovskoj cesti

29.12.08.

Tekst i foto: HGSS Stanica Makarska


Dana 26. prosinca 2008. godine u 15,30 sati putem Županijskog centra 112 Split zaprimili smo obavijest o potrebi intervencije na Biokovu. Poziv za pomoć uputio je F.S. (1964.) iz Neorića, Općina Muć koji je sa obitelji osobnim automobilom zapeo u snijegu na biokovskoj cesti prema vrhu Sveti Jure. Imajući u vidu situaciju i vremenske prilike, bura i temperaturu oko 0 oC, preko konferencijske veze mobitelom kontaktirali smo unesrećene te ih upozorili da ništa ne poduzimaju već se griju u autu i čekaju pomoć.


Ekipa HGSS stanice Makarska službenim terenskim vozilom požurila je na Biokovo. Na pola puta od Vošca do Svetog Jure u predjelu Kadulja, na nadmorskoj visini oko 1400 metara, zatekli smo osobni automobil marke BMW koji je ostao zarobljen na usponu snježne i zaleđene ceste. U autu se osim vozača nalazila supruga i dvoje maloljetne djece. Pripremajući auto za izvlačenje, iz pravca Vošca niz strmu cestu spustio se i osobni automobil Mercedes u kojem su bila tri putnika. Pošto je zakrčio cestu, prema uputama vozač je uspio okrenuti automobil te je izvučen sa strmog i zaleđenog dijela nakon čega je uslijedilo izvlačenje BMW-a. Akcija je završena u 17,20 sati u kojoj je učestvovalo 6 spasilaca. U toku ove godine na istom mjestu dogodile su se još dvije akcije spašavanja.


Svakako je važno upozorenje da se bez adekvatne zimske opreme i spremnosti ne upušta u avanture zbog kojih se mogu ugroziti vlastite živote.
Naša odgovornost i misija ne dopuštajuaju improvizacije i u svakom trenutku spremni smo spriječiti nesreću, spašavati i pružati prvu medicinsku pomoć u planini i na drugim nepristupačnim područjima i u izvanrednim okolnostima kod kojih pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i tehničku opremu.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.