Sanacija opasnog mjesta na zapadnom ulazu u grad: U tijeku radovi na vraćanju restauriranog Napoleonovog spomenika na staru lokaciju

U sklopu projekta "Sanacija opasnog mjesta na D-8 na zapadnom ulazu u Makarskoj", u tijeku su radovi na vraćanju Napoleonovog spomenika na staru lokaciju. Spomenik je restauriran u suradnji sa Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture u Splitu, a sukladno projektu, premješten je južnije u odnosu na staro mjesto, na centralni dio platoa.

Podsjetimo, započeti radovi dio su projekta "Sanacija opasnog mjesta na D-8 na zapadnom ulazu u Makarskoj" za kojeg je Grad Makarska, na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova, ostvario nepovratna sredstva u iznosu od 1.142.645,00 kuna. Ukupna vrijednost projekta je 1.632.350,00 kuna. Prva faza radova odnosi se na izgradnju autobusnog ugibališta i izmještanje Napoleonovog spomenika dok se druga faza odnosi na uređenje pothodnika i hortikulture.

Projekt ima dva segmenta. Prvi je vezan za promet a to su sigurni pješački tokovi i izgradnja autobusnog ugibališta. U sklopu tog dijela predviđena je izgradnja ugibališta, uređenje parkovne površine, uređenje pješačkih staza i nogostupa i sanacija pothodnika uključujući i ugradnju lifta za osobe s invaliditetom.

Drugi segment projekta je kulturološka i turistička valorizacija Napoleonovog spomenika. Spomenik je star preko 200 godina, zaštićen kao spomenik nulte kategorije, a nikad kao takav nije bio valoriziran. Ovim projektom predviđeno je njegovo izmještanje, restauracija i valorizacija.