Pušten u rad sustav javnih bicikala: Makarska druga u Dalmaciji postala dio zajednice 'Nextbike'

U povodu puštanja u rad sustava javnih bicikala danas je u gradskoj vijećnici održana  konferencija za novinare na kojoj su o novom ekološkom načinu prijevoza govorili gradonačelnik Tonći Bilić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, direktor tvrtke „Sustav javnih bicikala d.o.o.“ Krešimir Dvorski, direktor Turističke zajednice grada Makarske Tonči Lalić i savjetnica za projekte i razvoj Grada Makarske Lidija Vukadin Vranješ.
-Kao gradonačelnik ponosan sam što je Makarska drugi grad u Dalmaciji i šesti grad u Hrvatskoj koji je postao dio zajednice „Nextbike“- sustava javnih bicikala. Posebno bih istaknuo da upotrebom ovog ekološkog načina prijevoza pridonosimo zaštiti okoliša i produljenju turističke sezone. Makarska danas ima puno atraktivnih lokacija za razvoj cikloturizma za koji Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine kaže da je turistički proizvod s najvećom perspektivom razvoja. Zbog toga radimo na projektima kojima je cilj obilježavanje biciklističkih staza i promocija cikloturizma. Upotrebom javnih bicikala smanjit će se prometne gužve i povećati broj slobodnih parkirališnih mjesta u gradu, ali i pridonijeti prepoznavanju Makarske kao cikloturističke destinacije. Osim izbjegavanja prometne gužve i nervoze oko pronalaska mjesta za parkiranje, ono najvažnije jest da bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje - naglasio je gradonačelnik Bilić i pozvao građane da izaberu najpovoljniji i najzeleniji oblik prijevoza.
Lidija Vukadin Vranješ, savjetnica za projekte i razvoj Grada Makarske, istaknula je kako je u sklopu ovog pilot projekta Makarska dobila dva terminala s 10 bicikala: jedan je ispred trgovine  DM, a drugi na Trgu 156. brigade koji će se za vrijeme turističke sezone prebaciti kraj hotela Dalmacija zbog veće koncentracije turista.
-Ovaj projekt zasigurno će unaprijediti i upotpuniti turističku ponudu. Makarska je u  proteklom razdoblju uistinu bila obilježena biciklističkim događanjima. Neki od njih su biciklistička utrka Tour of Croatia  i tradicionalna Biciklijada, a kupnjom bicikala olakšali smo posao policajcima na plaži i pomogli Policijskoj postaji Makarska.  Za iduću godinu priprema se vrlo zanimljiv projekt biciklistička utrka Imotski- Makarska rivijera – vrh Sv. Jure, redovna utrka biciklima od Makarske do Biokova, a uskoro će se postaviti i prve table biciklističkih staza Makarske rivijere - najavio je direktor makarske Turističke zajednice Tonči Lalić.
Sustav javnih bicikala građanima Makarske omogućit će brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza. – Uzimajući u obzir da na teritoriju Republike Hrvatske promet čini 30 posto od svih utrošaka energenata čestitam na realizaciji ovog projekta. Danas u Hrvatskoj težimo niskougljičnom razvoju i naša je zemlja na dobrom putu da po tom pitanju uistinu bude jedna od zemalja uzora, s obzirom da smo prvi napravili niskougljičnu strategiju koja seže do 2050. godine, a nadam se da ćemo uskoro imati i stratešku studiju kompletne energetike Hrvatske. Kako je promet jedan od bitnih sastojaka velikog utroška energije, u zadnje dvije  godine smo financirali 73 milijuna kuna vrijednosti projekata, od čega je značajan segment usmjeren upravo u turistički dio. Vjerujem da je ovo bio pametno uložen novac - istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je bespovratnim sredstvima sufinancirao 40 posto projekta.
Nakon konferencije, na Trgu 156. brigade Ante Gustin, predstavnik tvrtke „ Sustav javnih bicikala d.o.o.“ održao je prezentaciju najma javnih bicikala, a prvu probnu vožnju iskoristili su i građani Makarske te na taj način dali potporu ovom projektu.
Svi zainteresirani to mogu učiniti na internetskoj stranici www.nextbike.hr , putem mobilne aplikacije ili sms poruke ili direktno na terminalu. Cijena za najam javnih bicikala iznosi 79,00 kuna za dvanaest mjeseci. 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.