Prvi aktualni sat Gradskog vijeća u novom sazivu: Poduzete sve mjere za sigurnu turističku sezonu i posezonu

Prvi aktualni sat Gradskog vijeća u novom sazivu donio je velik broj pitanja za gradonačelnika Zorana Paunovića i njegovu zamjenicu Antoniu Radić Brkan među kojima je ipak bilo najviše onih komunalne problematike. Vijećnike je zanimalo jesu li objekti koji rade na Sv. Petru legalni, koliko često se čisti grad, zašto su otkazani koncerti na Kačićevu trgu, sadnja drvoreda u Šibenskoj ulici, kakvi su planovi sa plažom kraj hotela Romana……

 

Otvoren dijalog s ugostiteljima

- Grad Makarska je ove godine, poučen prošlogodišnjim lošim iskustvom kada su neki objekti proglašeni žarištem, a Grad Makarska i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini spominjan u negativnom kontekstu, poduzeo sve mjere da bismo osigurali odgovorno ponašanje ugostitelja, građana i gostiju. Još prije početka sezone, odmah po primopredaji vlasti, pokrenuli smo dijalog s vlasnicima kafića i noćnih klubova. Na dnevnoj bazi održavamo koordinacijske sastanke oko strogog pridržavanja mjera i, kako mi se čini, rezultati su dobri. Makarska nema povećanje broja oboljelih od covida od početka našeg mandata. Nakon zadnjeg koncerta na Kačićevu trgu bilo je dosta negodovanja građana pa smo mi dan prije Nacionalnog stožera donijeli odluku o otkazivanju događanja na lokacijama gdje se ne mogu kontrolirati uvjeti s obzirom na epidemiološku situaciju. Nakon toga je hrvatska obala stavljena na narančastu listu a ideja je bila osigurati sigurnu destinaciju, produžit turističku sezonu i učinit je sigurnom i za turiste i za turističke djelatnike i ugostitelje. Mislim da je ta odluka bila nužna, jer da nismo to napravili danas bi sigurno bili u puno nepovoljnijoj situaciji. A  događanja u ljetnom kinu su dobro popunjena i pod kontrolom. Poduzeli smo sve što smo mogli da osiguramo destinaciju. Važno za istaknut da su dolazile u nekoliko navrata i županijske i državne inspekcije, obilazile su sve noćne klubove i ono što je bitno jest da su svi nadzori prošli uredno i da se na našem području mjere poštuju, naglasila je zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan u odgovoru na jedno od postavljenih vijećničkih pitanja.

 

I vijećnike pozicije i opozicije zanimalo je posluju li legalno ugostiteljski objekti na Sv. Petru te zašto nisu uklonjeni.

-Da postoji rješenje o uklanjanju to je dezinformacija. Komunalni redar je sačinio zapisnik, poslao ga na očitovanje stranci koja je putem odvjetnika dostavila svoje primjedbe jer nije bila prisutna. Prema informacijama koje sam dobio od pročelnika, sad je potrebno provesti očevid. Tek nakon toga bit će moguće donošenje rješenja o uklanjanju protupravno postavljenog šanka. To je proces i bit će napravljeno sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Napominjem da se upravni postupak može provesti samo u dijelu koji je u nadležnosti Grada jer vjerujem da ste upoznati da postoji i dio koji je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Bivša vlast je taj problem stvorila, niste ga riješili za vrijeme svog mandata i sad očekujete da ga mi riješimo u nepuna dva mjeseca. S problemom drugog štekata na Sv. Petru sam upoznat tek nedavno, a službe su dobile nalog da odrade svoj posao. Izašli su na teren HEP i Vodovod, a nadležna služba uklonit će glomazni otpad ako se utvrdi da je o tome riječ. I to je problem koji nas je dočekao, a koji se nije rješavao 4,5 godina, kazao je gradonačelnik Zoran Paunović.

 

Redovito čišćenje grada i pranje plaža

Na pitanje vijećnika Petra Kelvišera zašto se ne čisti cijeli grad i zašto ostaju prljave površine oko zelenih otoka odgovorila je zamjenica Gradonačelnika Antonia Radić Brkan.

-Vaše pitanje upućuje na kompleksan problem i nije ga moguće riješiti u mjesec dana. Ali mi aktivno radimo u suradnji s Komunalcem i našim odjelima. Na početku mandata smo odmah staviti akcent na svakodnevno čišćenje grada. Plaže se peru morem dva puta tjedno, a ulice po planu čišćenja koji se poštuje. No, naravno da se ne može čistiti svakodnevno na svim lokacijama. Uključene su sve naše službe: Pogon za komunalne djelatnosti, Makarski komunalac i Javna vatrogasna postrojba, kazala je Radić Brkan koja je vijećnici Ivani Miočević Franić(NLO) pojasnila i zašto se u Šibenskoj ulici ne može zasaditi drvored.

-Detaljno ste upoznati sa projektom preko kolege koji radi na projektu i s kojim ste imali razgovor. Tlocrtni element prometnice uvjetovan je zadanim koridorom definiranim temeljem imovinsko pravnih odnosa. Ulica je definirana kao dvosmjerna s jednostranim nogostupom. Kolnik treba biti širine 5, a nogostup 1,5 metara. Na parapetu ne možemo zasaditi stablo jer onda ćemo zapriječiti prolaz dječjim ili invalidskim kolicima. Preko GCOM-a nismo zaprimili nijednu pritužbu građana, ali ako vi imate neki prijedlog kako naći rješenje, otvoreni smo za razgovore. Također, ako građani daju dopuštenje, jer iza parapeta je privatna zemlja, mi ćemo zasaditi drvored. Dakle, pozivamo građane da ako dozvoljavaju na svojoj parceli sadnju da se jave. Grad će takvu akciju podržat i financirat, poručila je Radić Brkan.

Gradonačelnik Paunović odgovorio je i na pitanja o plaži kraj Hotela Romana te pritužbama stanara koji žive preko puta nove Tifonove benzinske postaje kraj Kauflanda.

-Što se tiče Mate Jujnovića koji se oglušio o odluku koja je donesena u bivšem sazivu vlasti mi smo poduzeli sve mjere koje su nam na raspolaganju. Izdano je preko 600.000 kazni. Sve dozvole koje su mu izdane su izdane prije našeg dolaska, a za cestu je nadležna Županija. Mi smo poduzeli sve što smo mogli odnosno povukli smo sve zakonske poteze koji su nam bili dostupni. Gdje god je Županija u nadležnosti to ne ide preko noći, ne ide brzo. Što se tiče plaže Romana, cijela me priča jako pogodila kao čovjeka jer me za tu plažu veže djetinjstvo. Volio bih da je rješenje jednostavno, ali nije. I ovdje imamo nadležnost Županije i situacija se ne može riješiti potezom pera. Bilo bi jednostavnije da je to u potpunosti  u nadležnosti Grada. Tom problemu ćemo se posvetiti nakon sezone. Priča je kompleksna a gdje god Grad i Županija imaju dodirne točke nije jednostavno.

 

Grad dodatno plaća liječnika u Timu 2

Marka Ožića Bebeka(HDZ) zanimalo što je s Timom2 Hitne medicinske pomoći?

-Čim smo došli na vlast imali smo sastanak sa županom Bobanom na kojem je bio i gospodin Luetić, šef Hitne i pročelnica za zdravstvo. Rečeno nam je daTIM2 nema novca za drugog liječnika, mi smo obećali da ćemo izdvojiti sredstva i to je napravljeno. Znači uz 500.000,00 kuna koje Grad izdvaja za TIM2 izdvojili smo još 75.000 kuna. Nismo uspjeli izboriti još jednog liječnika da bi bili pokriveni 24 sata. I dalje ćemo nastaviti financirati radiologe, potvrdio je Paunović.

 

Jure Brkan(HDZ) pitao je zašto nije raspisan natječaj za davanje u zakup soba na Gradskom sportskom centru i što se planira sa tim prostorom?

-Istina je da smo mislili uštedjet nekih 30-ak tisuća kuna i tu smjestit bobije, a natječaj raspisati na jesen. Ali imamo još jedna problem. Grad je obavezan napraviti karantenu i to ćemo najvjerojatnije organizirati tamo, odgovorio je gradonačelnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.