PROSLAVA SV. KLEMENTA, ZAŠTITNIKA GRADA I MAKARSKE BISKUPIJE – Bez procesije i cjelivanja moći sveca mučenika

Tradicionalno svetkovina sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije, koji se svetkuje 21. studenoga započinje trodnevnicom 18.studenoga.

Kako taj dan obilježavamo i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju tijekom mise molit će se za sve žrtve u Vukovaru i Škabrnji i nakon mise je ispred crkve sv. Marka na Kačićevu trgu molitva njima u spomen.

Tijekom sva tri dana mise počinju u 18 sati, a prethode im molitve krunice.

Ove godine mise i okupljanja u crkvi su uz poštivanje epidemioloških mjera. Sukladno tim mjerama neće ove godine biti tradicionalne procesije po Kačićevu trgu u kojoj se nose relikvije sveca.

Neće biti niti tradicionalnog cjelivanja relikvija koje se izlažu na glavni oltar, ali vjernici će im se moći pokloniti.

Na blagdan sv. Klementa 21. studenoga misu će predvoditi nadbiskup splitsko-makarski mons. dr. Marin Barišić.

Dan uoči svetkovine, 20. studenoga uz tradicionalni ritual čuvari ključeva – predstavnici Grada Makarske i Pastoralnog vijeća predaju ključeve rake u kojima se čuvaju relikvije i župnik mons. Pavao Banić ih nosi na glavni oltar gdje im se puk  klanjanja dok se pjeva himna sv. Klementu u čast.

Na uočnicu svetkovine zaštitnika grada pod Biokovom, 20. studenoga  misu će predvoditi prof. dr. Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Splitu.

Drugi dan trodnevlja, odnosno 19. studenoga, misu će predvoditi don Ivan Zovko, kapelan iz Splita.

Trodnevlje počinje sutra, 18. studenoga misom u 18 sati koju će predvoditi fra Željko Štrbac, župnik iz Kozice.

J.Glučina/arhiva MP