Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice uz koncert Orkestra HRM-a i Klapu ,,Sveti Juraj''

U povodu Dana Hrvatske ratne mornarice Makarska će ove godine ugostiti Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klapu ,,Sveti Juraj'' koji će koncert održati 18. rujna u Ljetnom kinu s početkom u 20,00 sati. Koncert će se održati sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi, uz predočenje Covid potvrda na ulazu.

Uoči koncerta u Ljetom kinu, u akvatoriju gradske luke, od 19,00 sati, prvi put će se održati Ples drvenih brodica - Sekcije drvenih brodova PŠRD-a Arbun.

U subotu 18. rujna, u jutarnjim satima, tradicionalno će biti održan protokolarni dio proslave u kojem će ove godine sudjelovati ratni brod DBM-82 Krka. U sklopu programa obilježavanja predstavnici Grada Makarske i HRM-a položit će vijence na Spomenik hrvatskom branitelju i kod Spomen-ploče pomorske bitke kod Makarske, a sa ratnog broda HRM-a i ove će se godine bacati vijenac u more za sve poginule hrvatske mornare. Ispred PŠRD-a Arbun u 10, 30 sati posjetitelji će moći pogledati izložbu  Brodomaketarskog kluba ,,Leut''. Svoj obol proslavi i ove će godine dati JK Bura organizacijom 26. po redu ,,Regate hrvatskih mornara''.

Proslava  Dana Hrvatske ratne mornarice ima poseban značaj za Grad Makarsku jer je ovaj važni datum u hrvatskoj povijesti vezan upravo za naš grad - 18. rujna 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj 'Mucules',  neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

Stoga Grad Makarska već godinama proslavu organizira u suradnji s Hrvatskom ratnom mornaricom čiji ratni brod tradicionalno 18. rujna uplovljava u makarsku gradsku luku i sastavni je dio protokolarnih događanja. S ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske su 2013. započeli s organizacijom uprizorenja  ove slavne bitke u gradskoj luci u kojoj je sudjelovalo i preko stotinu ljudi, glumaca i osoblja. Na žalost, kao i prošle godine, zbog epidemiološke situacije uprizorenje bitke nije moguće organizirati no,  građani i gosti ipak neće ostati ''praznih ruku''.

Zahvaljujući suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske 18. rujna ni ove godine neće proći bez spektakla ali ovoga puta onog glazbenog - koncerta uvijek rado viđenih gostiju - Klape,,Sveti Juraj'' i Orkestra Hrvatske ratne mornarice.

Mornarička klapa "Sveti Juraj" iz Splita je osnovana je 2001. i u 20 godina  djelovanja nastupala je diljem domovine i svijeta stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu.  Danas klapa djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga RH i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim događanjima. Klapa ,,Sveti Juraj'' dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima su: Zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu, 1. nagrada publike - sveukupni pobjednik 3. festivala marijansko-duhovne-klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj", Grand prix - festivala zabavne glazbe Split 2019. 1. nagrada publike i stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu Kuća naše pisme i mnoge druge. Tijekom svog 20-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice osnovan je 1991. godine u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti (P. Dešpalj, L. Voltolini, M. Tarbuk, E. Mičić, H. Zlodre, I. Lipanović, D. Marušić), a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i zborovima. Od 2008. godine Orkestar HRM djeluje u sastavu Orkestra OSRH.

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.