Projekt Maestrale oživio staru gradsku jezgru: Instalacija ,,Imaš zlatne ruke'' postavljena u čast makarskih umjetnika

Ako su vam od uobičajenih turističkih ruta draži skriveni kutci sa posebnim ugođajem, spoj lokalne tradicije i umjetnosti, uz čašu dobrog vina i mediteranski zalogaj, onda je uživanje u programu ,,Maestrale - Makarsko kulturno osvježenje'' za vas pravi izbor! Nakon niza kulturnih događanja u srpnju, ovog kolovoza novi vjetar skrivene Makarske vodi vas u Prvosvibanjsku ulicu, ulicu makarskih umjetnika i kreativaca.

U okviru projekta ,,Maestrale'', u suradnji s Gradom Makarska i Turističkom zajednicom Grada Makarske, poznati umjetnički projekt ,,Okolo'', koji već od srpnja gostuje u Makarskoj, ovog vikenda predstavio je još jednu instalaciju kojom oživljava lokacije u staroj gradskoj jezgri - rad dizajnerskog kolektiva The All „Imaš zlatne ruke“. Inspiracija dizajnerskog kolektiva The All, ,,šake koje svojim prstima čine čudo'', izvrsno su se uklopile u najzeleniju makarsku kalu u kojoj lokalni obrtnici doslovno čine čuda.

Po čemu je posebna Prvosvibanjska ulica koju odnedavno zovu i Green kala? Upravo zahvaljujući lokalnim umjetnicima gosti koji dolaze u Makarsku mogu iz prve ruke vidjeti kako nastaju unikatni makarski suveniri i sa sobom ponijeti najljepšu uspomenu iz Makarske, upoznati poznate hrvatske brendove u gradu pod Biokovom, a u isto vrijeme osjetiti kreativni ritam grada. Prvosvibanjska ulica jedna je od šarmantnijih kala stare gradske jezgre koja spaja gradsku rivu sa najstarijom makarskom ulicom Kalalargom. Uz lokalne umjetnike, u njoj ćete čuti priču starih palača danas pretvorenih u male trattorie i konobe s mediteranskom spizom, dobrom kapljicom koju nude dalmatinski i domaći vinari, a nemojte se iznenaditi ako usred dana čujete i klapsku pismu ispod volta. Mjesto u kojem na drvenim klupama i skalama sjede zajedno i domaći i gosti pričajući priče o gradu i svemu što u njemu vrijedi vidjeti. Tako je bilo i proteklog vikenda na umjetničkim radionicama i obavezno fotografiranje uz instalaciju ,,Imaše zlatne ruke'' koja ostaje u kali sve do 14. kolovoza. Dan ranije, sljedeće subote posjetitelje očekuje još jedno događanje - Happy hour in Green Kala Art uz DJ Djanko.

Projekt ,,Maestrale'' pokrenut je prvi put ove godine, a sastavni je dio programa događanja ,,Lito u gradu''. Glavni cilj projekta je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine na interaktivan način te potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Od srpnja do kraja rujna nudi jednu posve novu turističku ponudu grada kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju: detour, cooltour i arte. Srijedom se kroz staru gradsku jezgru održavaju kostimirane vođene ture, četvrtkom različita kulturna događanja, koncerti i predstave, a prvog vikenda u mjesecu izložbe umjetničkih instalacija renomiranih mladih umjetnika iz cijele Hrvatske. Suradnjom Grada Makarske i umjetničkog projekta „Okolo“ Makarska je ovog ljeta postala i službena „Okolo na moru“ destinacija. Početkom srpnja na Lištunu je postavljena prva u nizu instalacija mladog i darovitog kipara Mateja Vukovića pod nazivom „Među oblacima“, a početkom rujna zadnji ples ovog ljeta otplesat će „Plesači“ kiparice Ana Marije Maravić u skrivenom dvorištu u ulici dr. Jakova Dudana.

 

 

Maestrale je vaša prilika za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre, kreativne umjetnike te suvremene umjetničke instalacije koje u grad donose dašak originalnog kulturnog osvježenja.

 

Ljeto još traje, osjetite Maestrale - novi vjetar skrivene Makarske, pobjegnite od gradske vreve i krenite u kreativno lutanje po makarskim kalama!

 

Foto Grad Makarska, Ivona Bezmalinović

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.