Priopćenje Odbora za nazive trgova i ulica: Usvojeno 16 novih prijedloga koji će biti upućeni Gradskom vijeću

Odbor za nazive ulica i trgova Grada Makarske na svojoj je 7. sjednici donio odluku o prijedlozima imenovanja ulica i trgova koji će, sukladno proceduri, biti uvršteni u Fond za popis imena ulica i trgova te upućeni Gradskom vijeću na usvajanje. Riječ je o sljedećim ulicama:

1. Ulica Mate Vladića (Od križanja Put Velikog Brda sa Put Prodana i Grebenca do Crkve Sv. Jerolima)


2. Put Prodana (od početka Ulice Mate Vladića i završetka Puta Velikog Brda istočno prema Prodanima)


3. Grebenac (od završetka Puta Velikog Brda zapadno prema groblju)


4. Put Velike masline (prva ulica lijevo iznad crpne stanice Vodovoda do križanja Grebenca i početka Ulice Mate Vladića)


5. Put Gojaka (od glavnog mjesnog trga istočno do zaseoka Gojaci)


6. Trg Sv. Jerolima (središnji trg u naselju ispred Crkve Sv. Jerolima)


7. Stari put (od trafostanice lijevo do granice naselja ili gdje prestaje Stari Velikobrdski put ili Stari Velikobrdski put produžiti do Trga Sv. Jerolima)


8. Put Vodenica (od Trga Sv. Jerolima zapadno od groblja do križanja Grebenca)


9. Drvenička ulica (od križanja Baškovoške i Zrinsko-Frankopanske ulice prema sjeveroistoku)


10. Put žrtava Fašizma (od Ulice Kralja Zvonimira stepenicama do spomenika Revolucije- preimenovanje dijela puta i Istočno do Ulice Stjepana Radića – sada neimenovano)


11. Skale Pod Bilim Brigom (Skale koje spajaju Ulicu Ante Starčevića kućne brojeve 72/74 i Ulicu Molizanskih Hrvata)


12. Ulica Arhitektice Olge Pavlinović (ulica istočno od Ulice Ruđera Boškovića prema restoranu Peškera, Grma)


13. Kožarska ulica (ulica koja se križa sa Zadarskom prema jugu prema kućama Puharića-Buzaga)


14. Riječka ulica (prva ulica iznad Ulice Požari, istočno od obiteljske kuće Čepo do križanja s neimenovanom ulicom koja vodi od završetka Ulice Nikole Tesle do naselja Makar


15. Ulica Solidarnosti (od početka Stari Velikobrdski put istočno iza POS-ovih zgrada i križa se s Luličevom ulicom)

16. Ulica Ante Torkara (od križanja Doma Zdravlja i Kotiške ulice iza DVD-a Makarska do kraja mosta – skraćivanje dijela Ulice Potok)

Usvajanju prijedloga prethodilo je prihvaćanje zapisnika Odsjeka komunalnog i prometnog redarstva koji je, upravo na zahtjev Odbora, snimio postojeće stanje u prostoru. Obilazak grada organiziran je s ciljem utvrđivanja potreba za imenovanje novih ulica u novoizgrađenim područjima grada ili skraćivanja obuhvata ili dužine postojećih ulica radi lakšeg snalaženja građana i gostiju.Na temelju zapisnika komunalnog redarstva sagledane su mogućnosti riješavanja barem dijela potreba te je predloženo da se odredi prijedlog o imenovanju novih ulica:

1. Skale koje spajaju Ulicu Ante Starčevića i Molizanskih Hrvata,
2. Ulica koja se križa sa Ulicom Ruđera Boškovića (prema Grmi),
3. Ulica koja se križa sa zadarskom prema jugu (betonirana prema kućama Puharića – Buzaga)
4. Ulica koja se križa sa Lulićevom prema sjeveru (pored POS-ovih zgrada)
5. DUGIŠ, ulica koja se križa sa Zrinsko-Frankopanskom i Baškovoškom ulicom u produžetku prema D8 (Dubrovačka),
6. Skale koje povezuju Ulicu Kralja Zvonimira i spomenik na Glavici i neimenovana ulica koja spaja ulicu Stjepana Radića sa spomenikom na Glavici,
7. VELIKO BRDO, ulica koja se spaja sa Ulicom Put Velikog Brda i vodi do Prodana,
8. VELIKO BRDO, prva ulica desno iznad crpne stanice Vodovoda,
9. VELIKO BRDO, prva ulica lijevo iznad crpne stanice Vodovoda,
10.VELIKO BRDO, ulica koja se spaja sa ulicom Put Velikog Brda lijevo od križanja sa ulicom za Prodane

Članovi Odbora potom su razmatrali zaprimljene inicijative za imenovanje ulica i trgova te prihvatili: inicijativu 156. brigade Hrvatske vojske Makarska-Vrgorac da se jednoj od ulica na području Velikog Brda predloži ime Ulica Mate Vladića; inicijativu M.O. Veliko Brdo da se kod određivanja prijedloga o imenovanju ulica na području Velikog Brda koriste nazivi Težačka, Ratarska, Zidarska, Kožarska i slično; inicijativu Stipe Bartulovića da se predloži imenovanje Ulice Put žrtava Fašizma i Ulice Ante Torkara; inicijativu Duška Ravlića da se stepenice koje povezuju Ulicu Ante Starčevića i Ulicu Molizanskih Hrvata uvrste u Fond pod imenom Skale pod Bilim Brigom; inicijativu Liposave Jović da se ulice sjeverno od zgrada POS-a dobiju naziv Ulica Društvenog poticaja i Ulica Solidarnosti; inicijativu Mira Ercega da se predio od križanja Put Velikog Brda kod obiteljske kuće Čepo prema istoku dobije naziv Riječka ulica.
Donesena odluka, na žalost, usvojena je bez podrške oporbenih predstavnika koji od donošenja Pravilnika o načelima, kriterijima i pravilima za utvrđivanje prijedloga naziva ulica i trgova ne sudjeluju u radu Odbora.

-Zadovoljan sam učinjenim iako do ove zadnje sjednice nismo usvojili nijedan prijedlog za imenovanje nekih ulica u interesu naših sugrađana. Moram istaknuti da je na to utjecalo više razloga - subjektivnih i opravdanih ali bilo je i otpora i opstrukcije politike. Žao mi je što je izostala veća inicijativa svih subjekata i građana te što Odbor i dalje ne radi u punom sastavu. S druge strane, a to ujedno smatram i najvažnijom stvari koji smo učinili, jest da je konačno donesen pravilnik kojim smo utvrdili kriterije i pravila na za određivanje prijedloga imena ulica i trgova na području grada Makarske, izjavio je predsjednik Odbora Stipe Bartulović.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.