Prijem gradonačelnika povodom 100. obljetnice kluba : Zmaj u srcima Makarana ima posebno mjesto

Gradonačelnik Zoran Paunović danas je u gradskoj vijećnici primio predstavnike HRNK-a Zmaj u povodu velike okrugle obljetnice kluba – 100. godina od osnivanja. Pozivu su se odazvali predsjednik Marko Ožić- Bebek, direktor kluba Ivan Rašić, voditelj Škole nogometa Darko Vlatković, Jure Pribisalić, član Izvršnog odbora i Anđelo Raffanelli, nekadašnji igrač, trener, ekonom, koautr monografije ,,Vječni Zmaj pod Biokovom''.

- Zmaj  u srcima Makarana ima posebno mjesto. Skoro svaka kuća u gradu na neki je način povezana sa Zmajem, Zmaj je zapravo institucija u našem gradu. Čestitam vam ovu veliku obljetnicu jer 100 godina nije malo. Ono što me posebno veseli jest ogroman pogon djece u školi nogometa što garantira lijepu budućnost. Grad Makarska će i dalje njegovati dobre odnose s Zmajem koje je imao i dosad. Još jedanput vam od srca čestitam, naglasio je gradonačelnik Zoran Paunović.

Marko Ožić- Bebek, novi stari predsjednik Zmaja, kojemu odnedavno teče četvrti mandat na čelu kluba, zahvalio je gradonačelniku na prijemu te želji i volji da uveliča proslavu 100. obljetnice.

-Ono čime se najčešće hvalimo osim godinama jer ono što je spomenuo i gradonačelnik: škola nogometa koja broji oko 250 djece. U tome je interes Grada da daje novac klubu, a ne da bismo mi igrali u prvoj ligi ili ostvarivali nekakve svoje ambicije ili interese.  Tu je 250 djece koji će izaći iz kuće i neće gledati televiziju i igrati se na kompjuteru nego će doći na sportsko borilište i naučiti sve što im u životu treba. 90% aktivnosti su vezane uz mlađe kategorije, a 10% uz prvu ekipu. Ove godine imamo mogućnost ući u jedinstvenu treću ligu i prezentiramo naš grad u cijeloj Hrvatskoj. To nam je cilj i nadamo se da ćemo uspjeti, naglasio je predsjednik Marko Ožić- Bebek.

-Ove godine nas čeka izazov jedinstvene III. lige za što moramo biti plasirani do 4. ili 5. mjesta. Znam da ćemo uspjet jer pokazali smo u ove četiri godine koliko nam je stalo do kluba, dodao je direktor kluba Ivan Rašić.

-Imamo 11 natjecateljskih kategorija, u školi nogometa zaposleno je 5 kineziologa i svi treneri su licencirani što je vrlo bitno. Moram naglasiti da smo jedan od najorganiziranijih sustava u Dalmaciji ne samo nogometa nego sporta. Organiziramo i dva nogometna turnira ,,Mali Zmaj'' i ,,Makarska Cup'' na kojima se okuplja oko 3500 djece. Ono što je trenutno problem jest infrastruktura. Puno je djece korisnika Gradskog sportskog centra ne samo nogometaša nego i ostalih sportaša. Teško se organizirati sa tako puno djece na jednom terenu jer pomoćni teren možemo koristiti malo ili nikako. Stoga bi Grad Makarska trebao vidjeti kako povećati broj terena i sredstva za sufinanciranje trenera na način da ne moraju uz trenerski raditi još jedan posao da bi mogli normalno živjeti, ocijenio je Darko Vlatković, voditelj Škole koju je gradonačelniku ovom prigodom darovao zastavicu i šal kluba.

Na prijem je pozvan i Anđelo Raffanelli bivši igrač, trener, ekonom, kooautor monografije ,,Vječni Zmaj pod Biokovom'' iz 2007. i čovjek koji je zbog svog predanog rada 2010. dobio nagradu za životnu djelo. Objasnivši kako ovo za njega previše emotivan trenutak pripremio je govor koji je umjesto njega pročitao Darko Vlatković.

-Prije 100 godina grupa naprednih radnika kraj vile Beata na Osejavi osnovala je radničko sportsko društvo Zmaj. Onda nisu mogli ni sanjati što će napraviti, da će pisati povijest, da će stvoriti nešto zbog čega će se na vike vikova smijati, drukati, grliti pa i tući sve generacije Zmaja. Generacije se mijenjaju, ljudi umiru, samo Zmaj ostaje i živi vječno. Tonći Vusio, Ante Toni Osrektar, Jure,  Raos, Ante Buljubašić, Toni Antonini, Ante Srzić, Andrija Zelić, Mate Mihaljević, Kleme Vranješ, Stipe Vranješ, Ivan Dragičević, Luka Klarić, Ivan Raffanelli, Nikola Smodlaka, Josip Torkar, Ante Ribarević i Stipe Grle stvorili su svetinju svih nas Makarana Radnički nogometni klub Zmaj. Tog davnog i slavnog povijesnog dana 10. srpnja 1921. rođeno je dijete radničkog puka Makarske i okoline. To dijete koje je preživjelo sve napade, zabrane i politiziranje, ratove i ostalo. Ostavilo je iza sebe bogatu tradiciju iza koje svi mogu pasti na koljena. Takvu povijest mnogi pokušavaju srušiti i osporiti, umanjiti joj značenje ali znajte da neće nikad uspjeti. U našu svetinju nitko nema pravo dirati iako se možda u novije vrijeme ne da naslutiti, ona je moćna i uvijek će rušiti sve prepreke. Uspona i padova uvijek je bilo i biti će, ali našeg Zmaja nitko i ništa slomiti neće, stoji u dirljivom tekstu kojeg je Raffanelli napisao o svom voljenom klubu.

- Moja vrata su uvijek otvorena i idemo zajedno raditi da Zmaj u drugih 100 godina napravi još bolje i još više, rekao je na kraju gradonačelnik uručivši prigodan poklon – reljef s grbom Grada predsjedniku kluba Marku Ožiću- Bebeku.

Nakon završetka protokolarnog dijela, Uprava kluba izvijestila je gradonačelnika da točan termin proslave 100. obljetnice kluba, koja bi se trebala održati u rujnu ili listopadu, ovisi od odgovoru Hajduka s kojim se u sklopu proslave planira odigrati prijateljska utakmica. Planirana je i izložba za koju materijal sprema, naravno, Anđelo Raffanelli Ako, a o svim detaljima javnost će biti na vrijeme obaviještena.

 

     

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.