Prezentacija u GCOM-u

29.12.08.


Tekst i foto: GCOM

Ugledna hrvatska tvrtka Lama d.o.o. iz Splita, koja logistički podržava i održava dio opreme u gradskom centru Osejava (GCOM), organizirala je za budućeg poslovnog partnera iz Grčke, tvrtku Space Hellas iz Atene, prezentaciju i funkcioniranje svojih najnovijih dostignuća.
Tehnički direktori tvrtke Space Hellas- Yannis Anastasakos i Michael Kokkinos sa glavnim managerom tvrtke Simeonom Konstantinidinisom imali su prilike uživo vidjeti kako najnovija aplikativna rješenja i sistemski softveri funkcioniraju na jednom mjestu.Gostima iz Grčke pozornost je izrazito privukao sustav za rano otkrivanje požara na otvorenom prostoru koji tvrtka Lama d.o.o. ima instaliran u GCOM- u.
Katastrofalna požarna sezona 2003. god. potakla je i motivirala istraživače s Fakulteta elektronike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu na istraživanja kojima je u konačnici cilj bio automatsko prepoznavanje požara na otvorenom prostoru u nastajanju. Uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, kroz tehnologijski projekt i Županiju splitsko-dalmatinsku, razvijen je ''IPNAS'' - Intelegetni protupožarni nadzorni sustav koji već uz pomoć 29 specijalnih kamera nadzire prostor Istarske županije i čije je instaliranje počelo na prostoru Županije splitsko-dalmatinske. Pozornost uvažene delegacije privuklo je i drugo izuzetno vrijedno dijelo stručnjaka sa splitskoga Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Sustav ''PIPIN'', sustav koji operaterima u GCOM-u, u suradnji sa HV-HRZ, u svako doba omogućuje pregled djelovanja protupožarnih zračnih snaga kao i organiziranje helikopterskog slijetanja i uzlijetanja za medicinske, turističke i druge poslovne potrebe na području Grada Makarske i šire. Kompatibilno funkcioniranje oba sustava i njihova učinkovitost na jednom mjestu najbolje se mogla sagledati iz GCOM-a. U Grčkoj ne postoji sličan sustav IPNAS-a i namjere su tvrtke Space Hellas da u suradnji s hrvatskom tvrtkom Lama d.o.o. diljem Grčke instaliraju više intregalnih sustava ''IPNAS'' kako bi prevencijom zaštitili svoju, požarima ugroženu, zemlju.
Uspješnom prezentacijom i svim viđenim u ''prelijepom gradu'', kako su Makarsku gosti nazvalig napustili su grad puni impresija.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.