Prezentacija rezultata ankete o sigurnosti u gradu

26.2.09.


PREZENTACIJU I REZULTATE MOŽETE PREUZETI

OVDJE

U srijedu 25. veljače 2009. u makarskom hotelu Park održana je prezentacija rezultata istraživanja javnog mnijenja o specifičnim stavovima građana o osjećaju sigurnosti u Makarskoj, kao i njihova zadovoljstva radom policije, koje je proveo Grad Makarska u suradnji s Policijskom postajom Makarska.
Prezentaciju su vodili zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda i pomoćnik načelnika Policijske postaje Makarska Marko Doljanin. Osim ostalih članova Vijeća za prevenciju Grada Makarske, medija i ostalih sudionika u istraživanju, prezentaciji su nazočili i načelnik odjela za javni red PU Splitsko-dalmatinske županije Slobodan Marendić i predsjednik strukovne udruge kriminalista i član Odbora za sigurnost Splitsko-dalmatinske županije Jure Pavlović.

Osim prezentacije provedenog istraživanja održana je i prezentacija dosadašnjih realiziranih projekata Vijeća za prevenciju, s obzirom da je od njegova osnivanja prošlo godinu dana. Projekte inicirane od strane Vijeća za prevenciju financijski je realizirao Grad Makarska. Rezultati istih su više nego zadovoljavajući: preuređeno je igralište DV Vrapčić na Istoku, postavljena su tijela javne rasvjete oko vrtića Ciciban i zgrade srednjih škola, izgrađeno je dječje igralište kod crkve Kraljice mira na Zelenki, rekonstruirano je igralište kod Osnovne škole Stjepana Ivičevića, izgrađeno je igralište kod zgrade srednjih škola, pokrenut je projekt Makarske zvjezdarnice i astro-parka, pokrenuta je akcija o zabrani točenja alkohola maloljetnicima, izgrađeno je dječje igralište na predjelu Istok (tzv. Visoravan)...

Anketa, koja se provodila od 1. – 20. prosinca 2008., provedena je na građanima grada Makarske, njih 371 od 14 godina. Anketa je bila anonimna, a sastojala se od 13 pitanja, od kojih su 2 otvorena pitanja. Primijenjena je kvantitativna metoda istraživanja te stratificirani slučajni uzorak.


Prema provedenom istraživanju neki od stavova građana su sljedeći:


 Građani općenito drže da je Makarska sigurnija sredina od ostalih mjesta u RH.
 Starije osobe drže da je količina kriminala veća nego što to misle osobe mlađe dobi.
 Većina građana drži da je količina remećenja javnog reda i mira ista ili nešto manja u odnosu na ostala mjesta u RH.
 Većina građana drži da je količina rizika da budu žrtve kaznenog djela manja nego u drugim dijelovima Republike Hrvatske.
 Starije osobe se osjećaju ugroženije od mlađih.
 Građani su podijeljeni kad je u pitanju povjerenje u policiju. Svega je 1,08 % više onih koji nemaju povjerenja ili imaju malo povjerenja u odnosu na one koji imaju povjerenja ili imaju puno povjerenje.
 Starije osobe imaju više povjerenja u policiju od mlađih.
 Svega 20% građana je jako ili vrlo jako motivirano za sudjelovanje u prevenciji kriminala.
 Najmotiviranije za sudjelovanje u prevenciji kriminaliteta su osobe srednje dobi.
 Najveći broj građana, 58,49% ,drži da nema mjesta koje izbjegavaju zbog straha za vlastitu sigurnost.
 Građani drže da bi sve od predloženih mjera pridonijele povećanju sigurnosti, a najviše bolja suradnja policije i građana, bolja suradnja institucija zaduženih za sigurnost građana i povećana prisutnost policajaca na ulicama grada
 Većina građana drži da je sigurnost djece u školama, vrtićima te njihovoj neposrednoj blizini mala.
 Mlađe osobe u većoj mjeri drže da je sigurnost u zonama obrazovnih ustanova veća.
 Tek 4 % ispitanika upoznata je s radom Vijeća za prevenciju Grada Makarske, od čega je najviše onih s višom školom ili fakultetom.ZAKLJUČCI

 Građani Makarske drže da je Makarska sigurnija od drugih sredina u Republici Hrvatskoj.
 Žene i starije osobe se osjećaju nesigurnije od muškaraca i osoba mlađe dobi.
 Zlouporaba opojnih droga, kršenje prometnih propisa, poremećaji u ponašanju maloljetnika i razbacivanje smeća su pojave za koje građani drže da najviše ugrožavaju sigurnost i kvalitetu života u Makarskoj.
 Pojave za koje drže da će najvjerojatnije ugroziti njihovu sigurnost u sljedećih godinu dana su prometne nezgode, narušavanje noćnog odmora, krađa ili oštećenje automobila, krađe i provale u kuću.
 Većina građana drži da je sigurnost djece u školama, vrtićima te njihovoj neposrednoj blizini mala.
 Građani uglavnom nisu zadovoljni učinkovitošću policije u prevenciji kriminala, održavanju javnog reda, brzinom reakcije te komunikacijom policajaca s građanima.
 Građani su podijeljeni kad je u pitanju povjerenje u policiju.
 Za većinu građana u Makarskoj ne postoji mjesto koje izbjegavaju radi vlastite sigurnosti.
 Najveći broj građana nije motiviran za sudjelovanje u prevenciji kriminaliteta.
 Građani nisu upoznati s radom Vijeća za prevenciju.
 Građani drže da bi bolja suradnja policije i građana, bolja suradnja institucija zaduženih za sigurnost građana i povećana prisutnost policajaca na ulicama grada najviše pridonijeli povećanju sigurnosti u gradu.Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.