Prezentacija indijske kuhinje: Makarani pohrlili probati piletinu s curryjem i druge specijalitete

Dani indijske kulture u Makarskoj nastavljeni su danas u sali hotela Biokovo gdje je organizirano predstavljanje tradicionalne kuhinje ove države. Baš kao i prvog dana, Makarani su pokazali veliki interes, te je sala hotela na gradskoj rivi primila brojne posjetitelje zainteresirane okusima i začinima nama egzotične indijske spize – od znatiželjnih građana, pa do predstavnika Grada i Veleposlanstva Republike Indije. Nakon što je okupljene pozdravio zamjenik gradonačelnika Dražen Nemčić, sa subotnjim menijem upoznao ih je veleposlanik Sandeep Kumar objasnivši da je za ovu priliku zajedno s njima iz Zagreba doputovao i indijski kuhar Sanjay Naithani, koji je u petak i subotu kuhao zajedno s makarskim kolegama iz hotela Biokovo, a rezultat su, kako je istaknuo Kumar, tradicionalna i jednostavna jela Indije, donekle prilagođena dalmatinskim nepcima.
Naime, svjesni jasnih razlika između blage mediteranske kuhinje u kakvoj uživaju Dalmatinci, te začinima bogate i egzotične hrane koja je specifičnost vjerojatno svih regija njihove velike zemlje, gosti iz Indije potrudili su se da svojim domaćinima predstave ipak nešto ‘sigurniju’ i manje začinjenu varijantu koja će i dalje dostojno braniti boje njihove gastronomije – od piletine s curryjem kao jednog od najpopularnijih indijskih jela na svijetu, preko ribe, špinata sa sirom, leće pa do tradicionalnog indijskog deserta. -Mnogi Indijci ne jedu meso, no zato je prehrana bogata povrćem. I moji roditelji su vegetarijanci i jedu jako mnogo leće i sira, no s druge strane ja ipak volim ‘sve što se kreće’, baš kao i vi – kazao je Sandeep Kumar nasmijavši dobro popunjenu salu. Inače, dobro raspoloženi veleposlanik Republike Indije iznenadio je posjetitelje i jednim, barem za naše prilike neobičnim potezom – naime, današnje događanje posvetio je, kako je kazao, prvoj dami Makarske Mariji Brkan, a baš kao i njoj, prigodni je poklon uručio i supruzi dogradonačelnika Jelici Nemčić, te Tončiju Laliću kao predstavniku makarskog HGSS-a. Iako je predstavljanje indijske gastronomije bilo možda i centralni događaj dana vezano za ovu manifestaciju, istaknimo i da su u subotu ujutro, na zadovoljstvo organizatora, izazvala popriličan interes. Tako je u jutarnjem terminu Nina Vrsaljko održala dobro posjećene vježbe yoge, a zanimljivo je bilo i na predavanju Maka Avdića iz Udruge praktičara i terapeuta ayurvede u Hrvatskoj, koji je predstavio tradicionalnu indijsku medicinu nastalu prije više od 5 000 godina, koja danas u moderno doba privlači sve više i više poklonika, što se moglo vidjeti i na makarskom predavanju uz brojna pitanja iz publike u dvorani Arte.

O.Franić
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.