Preporuka za Program stručnog osposobljavanja

12.2.2013.


Grad Makarska u kolovozu 2012. godine krenuo je s Programom stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, te je zaposlio 3 vježbenika radi omogućavanja mladim osobama bez iskustva, ili s iskustvom do godine dana, stjecanje radnoga iskustva u struci.
Vrijeme stručnoga osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa uračunava se u radno iskustvo na odgovarajućim poslovima. Po obavljenom stručnom osposobljavanju osoba može polagati državni stručni ispit ili neki drugi ispit koji je propisan aktom poslodavca (npr. arhivar, daktilograf i sl.).
S obzirom da Grad Makarska želi potaknuti i druge gradske subjekte na zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih osoba koji žive u gradu, u cilju njihova konkuriranja na tržištu rada, Grad je u tom smislu uputio pismo preporuke gradskim poduzećima, javnim ustanovama i gospodarskom sektoru.
Grad Makarska stoji na raspolaganju za savjetovano-administrativnu pripremu Plana prijema na stručno osposobljavanje za ovu kalendarsku godinu.
Kroz stručno osposobljavanje za rad mladi polaznici imaju plaćeno obvezno mirovinsko osiguranje, te mjesečnu novčanu pomoć za pokrivanje osnovnih potreba u iznosu od 1.600,00 kn. Oba iznosa se pokrivaju iz sredstava Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja, te poslodavac stoga nema financijski izdatak. U ovom partnerstvu poslodavac daje mogućnost učenja, prenosi svoje znanje i na taj način sudjeluje u stvaranju budućih stručnjaka za obavljanje određenog djelokruga stručnih poslova.
Nadamo se da će ova preporuka pripomoći mladim, obrazovanim, nezaposlenim osobama da steknu osnovno radno iskustvo i postignu konkurentnost na tržištu rada.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.