Prekogranična suradnja: Potpisan sporazum o partnerstvu između Makarske, Gradca i Čapljine

Prekogranična suradnja ima veliku važnost u kontekstu njezinog cjelovitog razvoja te budućih ulaganja. Opći cilj je ubrzanje zajedničkog održivog razvoja prekogranične oblasti, njenih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa kroz jačanje ljudskih potencijala i zajedničkih institucionalnih mreža lokalnih zajednica, te lokalnih privatnih i javnih aktera.

Prekogranična suradnja ključna je za suočavanje s izazovima koji nadilaze državne granice BiH borba protiv klimatskih promjena, jačanje spremnosti na prirodne katastrofe, rješavanje hitnih slučajeva u zdravstvu, te ona pruža okvir za suradnju zemalja članica Europske unije i zemalja nečlanica, odnosno priliku za usklađeno djelovanje.

Upravo zbog poticanja razvoja gospodarstva u pograničnim dijelovima zemlje putem fondova EU, gradonačelnik grada Čapljine dr. Smiljan Vidić sastao se s gradonačelnikom Makarske, Zoranom Paunovićem i načelnikom Gradca, Matkom Burićem.

Tema sastanka bila je upravo suradnja na zajedničkim prekograničnim projektima koji su od interesa kako za žitelje Čapljine tako i za žitelje Makarske i Gradca. Na sastanku je iskazano veliko zadovoljstvo dogovorenim odnosno konkretnim potezima u pripremi projekata s kojima će zajednički aplicirati uz nastavak suradnje na projektima financiranim iz EU fondova. Kruna sastanka bilo je svečano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu između Čapljine, Makarske i Gradca.

Kroz jačanje prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje, povećanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih pograničnih regija, smanjenju društvene i gospodarske nejednakosti i ujednačavanju njihova razvoja, ovo su samo neki od razloga stvaranja dobre poslovne povezanosti, zaključeno je na sastanku.

 

Izvor Grad Čapljina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.