Prekogranična suradnja Hrvatske, BiH i Crne Gore: Predstavljen projekt ''Put endema'', jedan od projektnih partnera Makarski komunalac d.o.o.

Uvodna konferencija i predstavljanje projekta ''Interreg IPA Program prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020: Put endema” (ePATH) održana je u ponedjeljak u prostorijama Javnog poduzeća (JP) Parka prirode Hutovo Blato d.o.o. i motela Karaotok. Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375,03 eura, od čega 1.309.319 eura predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto financiraju projektni partneri.

Nositelj projekta je J.P. Park prirode Hutovo Blato d.o.o. s partnerima Makarski komunalac d.o.o. iz Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Nikola Zovko, direktor J.P. Park prirode Hutovo blato kazao je kako je nakon dva mjeseca od početka projekta vrijeme za veću angažiranost oko realizacije aktivnosti koje su predviđene. ''Cilj nam je pripremiti prve aktivnosti koje će ići, što se tiče njihove realizacije, javnih nabava itd. Mi smo se uvezali na temelju prepoznavanja prirodnih vrijednosti u tri države, dakle riječ je razvijanju turističke ponude na temelju prirodnih potencijala, posebice endemskih vrsta. Uz to svakako da ćemo se stalno doticati kulturno povijesnog naslijeđa, tradicije itd.'', istaknuo je Zovko.

Projekt je odobren za financiranje na II Pozivu za prijedloge projekata u okviru trilateralnog Interreg IPA Programa prekogranične suradnje između Hrvatske, BiH i Crne Gore u okviru Programske osi 3: ''Doprinos razvoju turizma i zaštiti kulturne i prirodne baštine'' s ciljem jačanja i diversifikacije turističke ponude kroz prekograničnu suradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korištenja kulturne i prirodne baštine. Aleksandra Ivanović, rukovoditeljica službe u JP za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore kazala je kako su oni veoma zadovoljni odobrenjem projekta te što će u okviru njega dobiti priliku da uspostave prvi centar za posjetitelje na području posebnog rezervata prirode "Tivatska solila" te na taj način omogućiti razvoj turističke ponude tog rezervata.

''Mi smo otkad je počelo, kada smo preuzeli upravljanje rezervatom radili na obnovi infrastrukture u okviru ovog rezervata. Rezervat je izuzetno vrijedan i jedno je od potencijalnih natura 2000 područja. U okviru ovog projekta očekujemo da ćemo razviti i posebne vrste ponuda za specifičan vid turizma to su takozvani bird watcheri ili oni koji uživaju u prirodi i nadamo se da ćemo u suradnji s našim partnerima napraviti zajedničku regionalnu ponudu koja će promovirati ovaj vid turizma'', kazala je Ivanović.

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Makarske i stopostotni vlasnik i osnivač Makarskog Komunalca naglasio je kako za Makarsku ovaj projekt puno znači jer uz sunce i more svojim gostima mora pružiti i druge sadržaje. ''U Makarskoj je fra Jure Radić osnovao botanički vrt koji se može prikazati kao Biokovo u malom. Biokovo je park prirode u kojem rastu brojne endemske vrste koje se također mogu naći u tom botaničkom vrtu.

Cilj ovoga projekta je povezati Hutovo blato, Solila i botanički vrt u Makarskoj, pokazati sve te endemske vrste te ih turistički evaluirati i turistički prikazati da budu svima nama na ponos'', naglasio je. Dodao je kako je Makarska već uložila preko 15 milijuna kuna unutar botaničkog vrta, u kojem se sada nalazi i moderan interpretacijski centar.

''Tako da je ovo samo još jedan dodatak projektu koji će dignuti makarsku ponudu na jednu višu razinu'', kazao je.

Tekst i foto Bljesak.info

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.