Predstavnici Grada na sastanku sa ministrom Vilijem Berošom i premijerom Andrejom Plenkovićem: Grad Makarska dobio potporu za samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja

Delegacija Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Jurom Brkanom danas se u Zagrebu na temu izdvajanja makarskog Doma zdravlja sastala sa ministrom zdravstva Vilijem Berošom i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem. Grad Makarska dobio je potporu za osnivanje samostalnog Doma zdravlja Makarska  kojem bi sukladno važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Županija Splitsko-dalmatinska i dalje bila osnivač. O sadržajima i iznosima financiranja budećeg samostalnog Doma zdravlja Makarska, kao i o nadstandardnim uslugama koje bi sufinancirao Grad Makarska trebalo bi se raspravljati na sljedećem radnom sastanku na kojem bi uz predstavnike Grada i Ministarstva bili predstavnici osnivača - Splitsko-dalmatinske županije.

- Osnivač domova zdravlja po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti može biti samo Županija i dok se zakon ne promjeni nema druge varijante nego da idemo na samostalni Dom zdravlja Makarske i Makarskog primorja čiji bi osnivač ostala Splitsko-dalmatinska županija.Za to smo dobili čvrstu potporu i  ministra Vilija Beroša i premijera Andreja Plenkovića  koji nam je isto rekao prigodom njegovog nedavnog boravka u Makarskoj. Sada je potez na osnivaču s kojim moramo razgovarati o konkretnim zdravstvenim uslugama i financiranju - koji su troškovi postojećih usluga i koji su to zdravstveni sadržaji iznad standarda koje bi Grad Makarska sufinancirao. S obzirom da se radi o uslugama koje ne koriste samo građani grada Makarske, tražit će se financijska potpora  Županije kao osnivača ali  i okolnih općina čiji stanovnici će također biti korisnici usluga budućeg samostalnog Doma zdravlja. Sastanci koje smo održali bili su konstruktivni i mogu reći da je ovo veliki korak naprijed bez obzira što smo svjesni da je realizacija još daleko. Prvi put imamo potporu svih ključnih institucija  i nikad nismo bili bliže onome što se već godinama pokušava i za što postoji konsenzus svih političkih stranaka u Makarskoj - osamostaljenju Doma zdravlja s ciljem unapređenja zdravstvene skrbi u gradu Makarskoj i na cijelom Makarskom primorju, rekao nam je gradonačelnik Jure Brkan nakon sastanka u Zagrebu.

 

Podsjetimo, prvi radni sastanak na temu prihoda i rashoda Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije ispostava Makarska održan je 23. veljače s ravnatelj Markom Rađom u Splitu. Sva prikupljena dokumentacija o prihodima i rashodima Doma zdravlja u Makarskoj bit će prezentirana na sljedećem radnom sastanku na kojem bi se trebalo raspravljati o reguliranju prava i obveza između Županije i Grada Makarske. Nakon sljedećeg sastanaka Grad Makarska i Županija Splitsko-dalmatinska zajedničkim će priopćenjem izvijestiti javnost o postignutom dogovoru i detaljima i dinamici procedure osamostaljenja makarske ispostave iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.