Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Makarske: Potpora "Sunčici"

29.3.2012.
Fotografije: J. Lopar, Ž. Kovačić

Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinska s povjerenicom Vericom Raos i Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova organizirali su predstavljanje knjiga Sunčica u hotelu Meteor. Bilo je dirljivo svjedočenje Ružice Erdelj o pretrpljenim strahotama u Domovinskom ratu, o silovanju žena, o njihovom doprinosu u stvaranju države, te daljnjem obespravljenu u miru, budući zločini počinjenim nad ženama do dana današnjega nisu procesuirani. Njen iskaz, kao i svjedočanstva drugih žena koje su prošle slična gorka iskustva, donosi knjiga Sunčica iz pera Marije Slišković. Punu podršku ženama dao je Danijel Rehak, predsjednik društva logoraša, kako u Meteoru na predstavljanju knjige, tako i u akciji da Hrvatska konačno procesuira zločine nad silovanim ženama.
Za hrvatsko sudstvo obilježavanje trakama žena Hrvatica i silovanja srbijanske i jugovojske ne predstavljaju zločin. Žrtve nisu dobile svoj status i pravo, i same se nose s patnjama svih ovih godina. Ovaj narod je tako teško došao do svoje države i do svoje slobode da nema da se mora boriti za priznanje, za svoje dostojanstvo i svoju samosvijest. Što god više podrške dobivaju, žene žrtve rata se sve više otvaraju i svjedoče. Pomažu nam sada i strana veleposlanstva – kazala je Marija Slišković, autorica i urednica knjige i voditeljica programa Žene u Domovinskom ratu.
Promoviranje knjige organizirala je Zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinska i sa Gradskim povjerenstvom za ravnopravnost spolova. Povjerenstvo će potaknuti sva druga povjerenstva za ravnopravnost spolova pri jedinicama lokalne samouprave, kao i vladin Ured za ravnopravnost spolova, da zajedno od Vlade RH zatraže hitno poticanje ministarstava da riješe status žena žrtava rata, te da se procesuiraju počinitelji zločina. Selektiranjem ratnih zločina počinjenih u agresiji na Hrvatsku naša država krši međunarodno pravo. Prihvatila je obavezu procesuiranja svakog ratnog zločina, bez razlike – zaključila je Ana Dragičević, predsjednica Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova.