Potpisan sporazum: Makarska i Maribor postali gradovi prijatelji

Delegacija Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Tonćem Bilićem boravila je prošlog tjedna u Mariboru povodom potpisivanja sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dvaju gradova. Uz gradonačelnika Makarske i predstavnike Grada Maribora na čelu s gradonačelnikom dr. Andrejom Fištravcem, svečanom činu potpisivanja nazočio je gradski vijećnik Stipe Bartulović, predstavnik Hotela Makarska d.d. Vedran Ribarević, te predstavnici mariborskog Institua Arti Future, inače inicijatori formaliziranja prijateljskih odnosa između Makarske i Maribora.
U razgovorima predstavnika dvaju gradova bilo je najviše riječi o gospodarskoj suradnji. Tamošnji domaćini Makaranima ponudili da već u jesen prirede Dane Makarske u jednom od mariborskih hotela ili restorana i time nastave suradnju koju su hotelijeri dvaju gradova imali do devedesetih godina. Ujedno, Gradu Makarskoj je ponuđena mogućnost da u proljeće u Mariboru prirede multimedijalnu prezentaciju makarskog turizma te 'Vikend makarske kuhinje'. Također se razgovaralo o mogućnostima predstavljanja gastro ponude u sklopu tradicionalnog proljetnog sajma.
Gradonačelnik Tonći Bilić upoznao je tamošnje domaćine s turističkim rezultatima što ih je grad ostvario prošle godine ističući kako je lani u Makarskoj boravilo 4600 slovenskih gostiju koji su ostvarili 27.400 turističkim noćenja, što je u odnosu na 2013. povećanje od 15%. Mariborski domaćini kazali su nadalje kako bi bilo dobro organizirati prezentaciju vina s tamošnjeg vionorodnog područja u Makarskoj te izrazili spremnost u najskorije vrijeme posjetiti grad.
Ovom prigodom delegacija Makarske posjetila je Višu turističko ugostiteljsku školu u Mariboru, najbolju u Sloveniji i jednu od prvih visokoškolskih ustanova takvog tipa u Europi. Sa 540 studenata hotelsko-ugostiteljskog menagmenta škola je izvrsno opremljena, a profesori s kojima su Makarani razgovarali ponudili su mogućnost suradnje jer njihovi studenti u vrijeme ljeta rade u zadarskoj hotelskoj kući Falkensteiner.

Boravak u Mariboru gradonačelnik Makarske Tonći Bilić iskoristio je i za poslovne razgovore s predstavnicima Instituta Arti Future, autorima idejnog rješenja projekta 'Žičara Makarska-Biokovo'.
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.