Popis 2021.: Do 26. rujna digitalno popisivanje kroz sustav e-građani, 27. rujna na teren izlaze popisivači

Ovogodišnji popis jedinstven je u odnosu na sve dosadašnje po načinu prikupljanja podataka. Za razliku od dosadašnjih  popisa stanovništva, za koje su se podaci prikupljali na tiskanim obrascima, za Popis 2021. podaci se prikupljaju digitalno. Modernizacija načina prikupljanja podataka ubrzat će obradu podataka Popisa 2021. i pojeftiniti njegovu cjelokupnu provedbu.

Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom popisa. Popisuju se državljani Republike Hrvatske, strani državljani  i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku Popisa 2021. imaju boravište u Republici Hrvatskoj.

Prvi digitalni popis 2021. provodi se u dvije faze, od kojih je prva digitalno SAMOPOPISIVANJE, a druga TERENESKO POPISIVANJE.

U prvoj fazi Popisa (SAMOPOPISIVANJE) od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva prijavom u elektronički sustav e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo, što znači ako se i više članova kućanstva koristi sustavom E-građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan.

U drugoj fazi Popisa (TERENSKO POPISIVANJE) od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će, u osobnom intervjuu sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Situacija nastala zbog pojave bolesti COVID-19 postavila je mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima pa tako i u provedbi Popisa 2021. Državni zavod za statistiku poduzet će u provedbi Popisa 2021. sve mjere za uspješno provođenje preporuka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Popis 2021. provodi se, u fazi samopopisivanja, prijavom u sustav e- Građani, koji omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kad im to najviše odgovara.

Više informacija o Popisu 2021. može se naći na stranici https://popis2021.hr/

 

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove, a njegova priprema, organizacija i provedba propisane su Zakonom o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.(NN BR.25/20 I 34/21). Podaci koji se prikupljaju popisom 2021. nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja. Kvalitetno planiranje i odlučivanje može se provoditi samo na temelju aktualnih službenih statističkih podataka. Cilj Popisa 2021. jest utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i obilježjima i kućanstava i stanova.

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.