Polaganjem vijenaca obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Sv. Križa danas je u Makarskoj obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Delegacija Grada Makarske, makarskog HDZ-a te udruga proizišlih iz Domovinskog rata, u nazočnosti predstavnika javnog i društvenog života, položili su vijence pred Središnjim križem, na Spomen- kosturnicu i Spomenik žrtvama II. svjetskog rata i poraća i odali počast žrtvama svih totalitarnih režima. Pred Središnjim križem vijence su položila izaslanstva Grada Makarske na čelu s Jagodom Martić, predsjednicom Gradskog vijeća. Župnik don Pavao Banić molio je molitvu odrješenja, a mirozov je svirao Tonći Puharić Beg. Dogradonačelnik Miro Družianić je pozivajući na minutu šutnje kojom je odana počast svim žrtvama podsjetio: -Obilježavanjem Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, Hrvatska se pridružila zemaljama članicama EU-a kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava. Europski je parlament preporučio da svaka zemlja prilagodi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima vlastitoj povijesti i tradiciji. Hrvatska se tako pridružila zemljama koje 23. kolovoza obilježavaju Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, dok druge članice EU obilježavaju 27. siječnja Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Naš grad kao i svi ostali u Hrvatskoj, obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih sistema 23. kolovoza, na ovim spomen- obilježjima, prema Odluci Gradskog vijeća.
-Na ovaj dan s dužnim poštovanjem prisjećamo se svih onih hrabrih ljudi koji su svoj život izgubili u borbi protiv jednog od najvećih zla 20. Stoljeća, a to je fašizam koji je prijetio da porobi Europu i šire. Oni su svojom žrtvom pridonjeli da se i naša   domovina Hrvatska svrsta u red svih naprednih zemalja i Europe i Svijeta, istaknula je Jagoda Martić, pozivajući na odavanje počasti svim žrtvama .
Moleći odrješenje za sve nevine žrtve pred Spomenikom žrtvama II. svjetskog rata i poraća mons. Pavao Banić je izrazio zahvalnost Makarskoj što je napravila taj lijepi spomenik. Istaknuo je kako nije uzaludna njihova žrtva i kako i danas donosi plodove ljubavi i pomirenja u zajedništvu o čemu svjedoči današnje okupljanje.
U katedralnoj crkvi sv.Marka večeras u 20 sati je sveta misa.
Janja Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.