Polaganjem vijenaca na Spomeniku revoluciji obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe

U povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe delegacija Grada Makarske na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Muhtić položila je vijenac s cvijećem na Spomeniku revoluciji, spomeniku na kojem su ispisana imena 551 poginulog borca u NOB-u s Makarskog primorja. Delegaciji Grada Makarske danas su se pridružili SABA Makarskog primorja i SDP Makarska.

Na značaj 9. svibnja podsjetila je predsjednica Gradskog vijeća naglasivši kako je riječ o danu koji zauzima posebno mjesto u našoj i europskoj povijesti, zbog čega se i danas, 77. godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, obilježava diljem Europske unije.

-Time se prisjećamo svih ljudi koji su se,  braneći svoj dom i svoje ideale,  uključili u borbu protiv fašizma i uz velike žrtve, ali na ponos svima nama, svrstali modernu Hrvatsku uz bok ostalim antifašističkim zemljama. U tome leži dodatna simbolika jer je ideja o ujedinjenoj Europi nastala samo nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata,  usvajanjem deklaracije francuskog ministra vanjskih poslova Roberta Schumana. Novi oblik političke suradnje u Europi stvoren je u težnji da se nikad više ne ponovi rat između europskih nacija, a Hrvatska je, baš kao i desetljećima ranije,  2013. godine ulaskom u Europsku uniju i službeno izabrala biti na svijetloj strani povijesti.

I danas, u ovim nemirnim vremenima kada opet na europskom tlu svjedočimo ratnim razaranjima, iznova potvrđujemo našu predanost europskim vrijednostima mira i solidarnosti,  zbog čega neumoljivo ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, diskriminacije i govora mržnje.

Nikad ne odstupajući od ideje slobode i zajedništva, svim stanovnicima Makarske, Republike Hrvatske i Europske unije želim sretan Dan pobjede nad fašizmom i sretan Dan Europe, istaknula je Muhtić.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.