Pokrenuta inicijativa: Svibanjski međunarodni susreti turističkih novinara se nakon 50 godina vraćaju na Makarsku rivijeru

U godini kada se navršava 50. obljetnica od osnivanja 'Majskih susreta' turističkih novinara koji su se održavali u Makarskoj i Tučepima i Svjetske udruge turističkih novinara i pisaca (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme - FIJET) Hrvatska, FIET i Zbor turističkih novinara HND-a pokrenuli su inicijativu obnavljanja nekadašnje manifestacije - ponovnog održavanja međunarodnih svibanjskih susreta turističkih novinara na Makarskoj rivijeri.Tim povodom u četvrtak je u zgradi Grada Makarske održan sastanak na kojem su nazočili Tina Eterović Ćubrilo, predsjednica hrvatske podružnice FIJET-a i Zbora turističkih novinara HND-a, gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, načelnik Tučepi Ante Čobrnić, direktor makarske Turističke zajednice Tonći Lalić, direktor Turističke zajednice Tučepi Ivo Mravičić te Vedran Ribarević ispred Hotela Makarska i Kruno Šošić ispred Hotela Tučepi. Svi sudionici podržali su inicijativu za čiju će realizaciju biti presudna podrška Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice koja bi preko svojih ureda diljem svijeta trebala animirati turističke novinare na ponovno okupljanje na Makarskoj rivijeri nakon pola stoljeća.

- Odakle inicijativa? Udruženje turističkih novinara Hrvatske smatra da je za zemlje čije se gospodarstvo temelji pretežno na turizmu, iznimno važna poruka koju šalju mediji, kao i edukacija novinara. Nažalost, u Hrvatskoj ima sve više primjera površnog pisanja o turističkim temama, a što u velikoj mjeri šteti promociji hrvatskog turizma- izjavila je nakon sastanka Tina Eterović Ćubrilo istaknuvši kako se ovom inicijativom želi skrenuti pažnja i političarima i javnosti kako su mediji itekako važni.
Ćubrilo je ovom prigodom najavila kako će se središnja proslava u povodu 50. obljetnice osnivanja Svjetskog udruženja turističkih novinara( FIJET) Hrvatske i 50. obljetnice od održavanja prvih 'Majskih susreta' na Makarskoj rivijeri održati 1. i 2. prosinca u Novinarskom domu u Zagrebu uz suorganizatora, Saborski odbor za turizam i pokroviteljstvo Ministarstva turizma.
- Taj datum je izabran jer je 2. prosinca 1954. u Parizu, dakle, prije 60 godina, osnovana Svjetska udruga turističkih novinara i pisaca - FIJET. Prema programu, 1. prosinca održat će se okrugli stol na temu 'Turističko novinarstvo kroz 50 godina s osvrtom na 'Majske susrete'- Makarska-Tučepi, s podtemom:' Koliko su novi mediji utjecali na specijalističko novinarstvo i na činjenicu da su i putnici sve više putopisci?'- najavila je Ćubrilo dodavši kako će na okruglom stolu nazočiti i 20 stranih novinara FIJET-a, koji su doprinijeli turističkom novinarstvu.
Dan kasnije, 2. prosinca planirana je svečanost dodjele nagrada i zahvalnica stranim i domaćim kolegama i osnivačima 'Majskih susreta'. Nakon današnjeg sastanka potvrđeno je da će delegacija FIJET-a Hrvatske i Grada Makarske i Općine Tučepi s ciljem dobivanja podrške za oživljavanje nekadašnjih 'Majskih susreta' na Makarskoj rivijeri zatražiti prijam kod predsjednika RH Ive Josipovića. Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić i načelnik Tučepi Ante Čobrnić svesrdno su podržali ovu inicijativu koja bi se uz podršku Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice trebala realizirati već u svibnju 2015. godine.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.