Planinarski izlet u Imotsku krajinu

29.12.08.

Tekst i slike: Stipe Bušelić


Hrvatsko planinarsko društvo Biokovo tradicionalno svake godine organizira novogodišnji izlet koji je održan 28. prosinca. Na izletu je učestvovalo 70 članova od kojih je najstariji bio Ivo Puharić – Cikin sa 83 godine dok je najmlađa bila Marijeta Puharić sa 7 godina.
Za turu, koja nije bila previše zahtjevna, izabran je prostor Imotske krajine sa obilaskom krških jezera.
Iako oblačno jutro nije puno obećavalo, dolaskom u Proložac Donji, u selo Bekavci, iznad jezera Galipovac od kuda se krenulo na turu, zadovoljstvo je bilo veliko kad su nas obasjale prve zrake sunca. Pješačenje i obilazak imotskih jezera vodilo nas je preko sela Knezovići uskom kozjom stazom do istoimenog jezera, zatim do Mamića jezera. Obilazeći Prološko blato, koje je nakon obilnih kiša nabujalo, put nas je dalje vodio prema Lokvičićima nakon čega je uslijedio spust do brane na Prološkom blatu i ustave na kanalu Sija.


Nakon kratke okrijepe dalje se nastavilo pješačiti branom i poljem preko zaselaka Dropulići, Škegro, Tolići do Zdilara gdje je uz rijeku Vrljiku u mlinici organiziran zajednički ručak. Poslije prijeđenih 15 kilometara, ručka i odmora, slijedio je obilazak Modrog i Crvenog jezera. Kako se noć pomalo primicala, došlo je i vrijeme povratka kući. Svi vidno zadovoljni i veseli zbog dana provedenog u prirodi organiziranim prijevozom uputili su se kući zapitkujući kada ćemo opet zajedno na novu turu.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.