Osnovna škola o. Petra Perice proslavila deseti rođendan

30.10.09.


Piše Jasna Morović
Snimio Smiljan Topić


Zlatnim slovima Osnovna škola o. Petra Perice ispisuje svoj deseti rođendan. Puno je razloga za ovaj lijepi jubilej na Zelenki. Moglo se to vidjeti, čuti i doživjeti 23. listopada na svečanosti kojom je obilježeno deset godina rada i djelovanja Škole, upriličenoj dan uoči proslave Dana grada Makarske, a sve pod motom «Desetljeće znanja, istine i ljepote».
U Školi ističu kako su ponosni na ime koje nose. Zato su upravo prije svečanog programa posjetili Kotišinu i na rodnu kuću o. Petra Perice, pjesnika, svećenika i mučenika rođenog 1881., a ubijenog na Daksi 1945., položili cvijeće. Škola je za svoju himnu odabrala pjesmu o. Petra Perice «Zdravo, Djevo», a upravo s njom je školski zbor pozdravio sve koji su došli uveličati proslavu lijepog jubileja pod svodovima Škole. Uz članove Školskog odbora s predsjednikom Stjepanom Eljugom, čestitke u ime Grada Makarske prenio je dogradonačelnik Ivan Ivanda, a velikim pljeskom nagrađen je i Mladen Kušec, književnik i novinar, prijatelj Škole, kojega je posebno dirnulo saznanje o uspjesima Mawashi kluba.Prepuni nagrada i priznanja
Ravnateljica Škole Milica Ujević nakon iskazanih čestitki učenicima i djelatnicima Škole, te Gradu za njegov rođendan, osvrnula se i na rujan 1999. kada je OŠ o. Petra Perice prvi put otvorila svoja vrata. Bili smo sretni što smo dobili lijepu školu, jer u Stjepana Ivičevića je bilo 1400 učenika i nastava je bila u tri smjene. Iako su neki djelatnici nevoljko prihvatili rad na Zelenki, Škola je odmah počela disati punim plućima. Danas je u njoj 540 učenika i 62 djelatnika i postali smo prava europska odgojno-obrazovna institucija s dva igrališta, a priželjkujemo sportsku dvoranu.. Škola je prepuna nagrada i priznanja. Od 2002. ispred nje se vijori Zelena zastava, iste godine nagrađena je za najljepši novouređeni vrt. Već nekoliko godina djeluje učenička zadruga MAKE iz čije radionice izlaze mirisni sapuni i vrećice , keramičke figurice, urešeno staklo i još puno toga, a sve izrađuju učenici pod vodstvom nastavnika. Također, u Školi je do sada održano 7 državnih i 4 županijska natjecanja, brojni seminari i savjetovanja..Sve to ne bi mogli bez pomoći Grada Makarske, Hotela Makarska d.d., koji su sponzorirali i svečani domjenak za Dan škole, pomažu tvornica Novak, makarska Turistička zajednica, Šumarija, Gradski muzej, Zagrebačka banka, Udruga Sunce, HTV i još mnogi drugi, istaknula je ravnateljica Ujević.
Kazala je kako je vesele sve kuće i zgrade na Zelenki, ali jedna posebno. To je crkva Kraljice mira koja je duhovna potpora Školi.
Postali smo prepoznatljivi po svojim postignućima i ponosno predstavljamo Grad i Županiju na brojnim natjecanjima. Tim putem nastavljamo, poručila je Ujević.Riječi, glazba, ples
Nastavnica Marija Šalinović pobrinula se za raznoliki program koji su izveli učenici Škole kako bi riječju, glazbom i plesom iskazali rođendansku radost. Nakon Gradske glazbe Makarske uz školski zbor, zapjevali su Petra Milić, Dea Klarić, Krešimir Lelas, Maja Ivanković, a posebno dojmljiv bio je pjevački nastup srednjoškolke Marine Mišković, inače bivše učenice ove škole. O kreativnosti učenika i nastavnika govori izložba postavljena za ovu prigodu.
Veliki dan i za Mawashi
Kick boxing club Mawashi rodio se kada i Škola. Upravo u njoj njihov je dom jer mladi sportaši svoje treninge održavaju u maloj dvorani. Na svemu se zahvalio trener Pero Gazilj, a svoju lijepu riječ mladi sportaši, inače osvajači europskih i svjetskih medalja, to su učinili simulirajući borbu.Dogradonačelnik Ivanda: Gradit ćemo školu na Dugišu
Sve je počelo 1996., tada sam bio gradonačelnik. Osnovali smo odbor i krenuli u Zagreb. Makarska je tad našim velikim zalaganjem uvrštena u prioritet. Škola se počela graditi i evo, danas slavimo desetljeće rada, kazao je dogradonačelnik Ivan Ivanda, dodajući kako Grad planira na Dugišu graditi školu sa 16 učionica.
Jaku Lovreti zahvalni za obnovu kuće
Na svečanosti je ravnateljica Ujević posebno zahvalila Jaku Lovreti koji se jako angažirao i pomogao da se 2005. obnovi u Kotišini rodna kuća o. Petra Perice.