Održana završna konferencija projekta Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce – “Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj''

U Hotelu Osejava danas je održana završna konferencija projekta Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce – “Zvonce za obitelj je najbolji prijatelj”, na kojoj se ravnateljica makarskog vrtića Anela Židić zahvalila svim sudionicima na uloženom trudu zbog kojeg je gotovo 4,4 milijuna kuna vrijedan projekt, financiran od strane Europskog socijalnog fonda, a u partnerstvu s Gradom Makarska, uspješno provođen od siječnja 2019.godine.

Kako su kazali Židić, te voditelj projekta Jurica Klarić, cilj je bio unapređenje kvalitete postojećih i uvođenje novih usluga DV „Biokovsko zvonce“ prilagođenih potrebama djece i roditelja, radi usklađivanja poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima uključenim u programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Projektom je u ustanovu uveden produljeni i smjenski rad vrtića, a unaprijeđene su i postojeće usluge s naglaskom na program s djecom s razvojnim odstupanjima, Montessori program te sportski program.

Projektne aktivnosti obuhvatile su 6 vrtića i 14 vrtićkih skupina, odnosno ukupno 184 djece, a zaposleno je 11 djelatnika: 9 odgojiteljica, kuharica, domaćica, edukator – rehabilitator i logoped. Poseban naglas zaslužuje osnaživanje stručnog rada vrtića koji se očituje kroz unapređenje posebnih programa rada s djecom s razvojnim odstupanjima.

Edukativni programi koje su pohađale te uspješno završile odgojiteljice i stručne suradnice njih 19 čime su značajno poboljšane njihove profesionalne kompetencije.

Kroz edukacije stečena su nova znanja u primjeni novih znanstvenih spoznaja za cjelovitu razvojnu procjenu djece rane i predškolske dobi, posebno kod evidentiranja poteškoća na planu komunikacije, socijalizacije te govornog i jezičnog razvoja kao i usporedbu djece urednog razvoja s obilježjima djece s razvojnim odstupanjima. Stručni suradnici ovim edukacijama stekli su dodatne kompetencije čime su se unaprijedile usluge koje nudi ustanova, podigla se i kvaliteta rada čitavog projekta.

U sklopu projekta nabavljena je i nova terapijska oprema, odnosno najsuvremeniji digitalni logopedski set koji je namijenjen rehabilitaciji slušanja i govora.

Osim, unapređenje rada s djecom sa razvojnim odstupanjima te prilagodbi rada ustanove kroz smjenski i produljeni rad, projekt je omogućio opremanje svih vrtićkih skupina novim namještajem, didaktičkom opremom i terapijskim pomagalima, a uz to dodatno su opremljene kuhinja i praonica u centralnom vrtiću Ciciban, za što je ukupno izdvojeno oko 600.000,00 kuna.

Od 10 zahtjeva za nadoknadom sredstava do sad je poslano 9 ukupne vrijednosti 3.700.000 kn te je ostalo poslati još jedan zahtjev za nadoknadom sredstava čime je projekt završen. Napravljena je i evaluacija projekta i roditelji su izrazito zadovoljni uvođenjem produljenog boravka i smjenskog rada. Smjenski boravak je održiv i s njim se nastavlja u idućoj pedagoškoj godini. Uz pomoć makarske razvojne agencije (MARA) vrtić se prijavio za nastavak projekta te očekujemo da ćemo sredstva i dobiti – kaže nam voditelj projekta Jurica Klarić.

 

Tekst i foto Makarska Danas


 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.